Пица с лимец донесе злато на България

Цветелин Първанов

България е известна със своето розово масло, кисело мляко, гайди и красива природа. Наскоро нашата страна се прослави и с майсторство при правенето на пици. На 4 и 5 март в Букурещ се състоя Международният шампионат по пици, в който участваха над 70 участници от 12 страни. Българските представители спечелиха три златни медала, два сребърни и два бронзови.

Един от златните медалисти е Цветелин Първанов, на 26 години, от София. Младият готвач печели първо място в категория “Пица Алтернатива”. Успеха си постига с творческа идея, правейки пица от четири теста - пълнозърнесто, бяло с лимец, тесто с био лилава царевица и тесто “Неро ди сепия” с мастило от сепия. Отгоре е украсена с моцарела, сирене “Стракино”, валериана и колбас “Копа ди Парма”. Времето за изява е 15 минути, включващо и изпичането, което става до три минути.

Тестата за пицата на Цветелин са замесени в България, разказва младият майстор. Трябвало да издържат 3-4 дни (журито следи стриктно на колко часа е то и дали е добре ферментирало).

“Винаги има тръпка и леко притеснение, в случая съхранението на тестото вдига адреналина - казва Цветелин. - Това е най-трудно за един пицар. Необходимо е правилно съхранение и технология, т.е. да издържи дълго време, без да превтаса и да се развали, но и да е качествено, хубаво и хрупкаво. Затова не всеки би се справил, ако не знае тънкостите на занаята.”

На състезанието в Букурещ Цветелин се явил за втори път. Миналата година участвал в три дисциплини, в две от тях спечелил златен и бронзов медал. Първото място било в категория “Пица Блек Бокс”. В нея на състезателите се пада черна кутия, която съдържа различни продукти. Никой не знае какви са те. “Каквото намериш, това трябва да сложиш”, казва Цветелин. На него му се паднали доматен сос, моцарела, прошуто, рукола и пармезан. Третото място спечелил в “Пица Класика” - с пица “Маргарита”.

Цветелин се научил на занаят през лятото на 2014 г. в Созопол. Там се увлякъл по ресторантьорския бизнес. Започнал като барман, но много бързо се преориентирал към кухнята и пиците заради колега. Учил се от международния шампион пицар Адриан Пантелеев. Впоследствие той му станал приятел, а днес двамата са екип. Негова е поканата към Цветелин за участие в международния шампионат. Адриан е един от спонсорите на Цветелин, основател е на първата по рода си и единствена школа за професионални пицари в България BG Pizza School. Другият спонсор е фирма Dalita Trade - най-големият вносител на италиански продукти в България.

След като се завръща в София през 2014 г., Цветелин работи като помощник-готвач в пицария. Оттогава всеки ден се учи и усъвършенства, ходи на изложения, чете за видове теста и хлебни продукти. Интересува се от процесите на замесване, втасване и зреене на тестото и самото му съдържание.

Благодарение на бързия си напредък в кулинарията и участието в международния шампионат младият готвач решава да се запише за състезанието в Пловдив през април 2016 г. Там се представя единствен с различен вид тесто (микс бяло брашно и лимец, замесено с квас) и печели златен медал за “Най-добро тесто в България”.

След завидните успехи в Букурещ Цветелин сега се подготвя за състезанието “Национална кулинарна купа” на 21 и 22 април на Пловдивския панаир. Организирано е от Българската асоциация на професионалните готвачи и от BG Pizza School. Ще вземе участие в три дисциплини: най-добър пицар на България, най-бърз пицар и в категория “Пица Блек Бокс”.

Иска един ден да се изправи срещу конкуренция от 500 участници в световното първенство за пици, което се провежда всяка година в Парма. Неговият приятел Адриан вече е участвал и споделя, че там се бориш срещу топ пицарите на света.

Питаме го любопитно коя пица предпочита и Цветелин споделя, че “Маргарита” му е любима (доматен сос, босилек, моцарела и зехтин екстра върджин). Споделя още пред “Труд”, че тайната съставка за перфектната пица е тестото, както и добрият продукт към него. “Ако тестото не е узряло добре и не е ферментирало, трудно ще се постигне задоволителен резултат.”

Цветелин признава, че още не е обзет от гръмки мечти - да има собствена пицария, но има желание да завърши курс за “маестро инструктор” в школа в Италия и да влезе в редиците на най-добрите технолози.

Другите победители

В състезанието в северната ни съседка взимат участие и Владислав Димитров от София, който печели злато в категория „Пица Креатива”, сребро в „Пица Алтернатива”, бронзов „Пица Класика”. България е представена и от Георги Георгиев от Бургас със злато в „Пица Класика”, сребро и бронз, съответно в „Пица Креатива” и „Пица Алтернатива”.

Журито е международно и има представител на всяка една страна. От България участват Радостин Кирязов, основател на Българската Асоциация на Пицарите, и Веселина Славчева- карвинг майстор т.е. специалист в хранителните декорации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица