Пишат учебник по контратероризъм за бъдещи медици

Студентите в Медицинския университет във Варна ще разполагат с учебник по контратероризъм. От няколко години висшето училище първо у нас въведе задължитeлно обучението по тази дисциплина за стажант-лекарите.

В подготовката на учебника участва държавният секретар на Румъния по проблемите на реакция при бедствия, аварии и терористични атаки проф. Раед Арафат. Това съобщи почетният консул на Израел в България и преподавател в МУ-Варна проф.д-р Красимир Методиев при откриването на третия семинар "Организация и управление при бедствия и кризи с голям брой пострадали". Лектори на форума са проф. Арафат и двама експерти от Института по контратероризъм в Израел, а участници са представители на държавни и общински органи, отговарящи за сигурността на населението.

Моделът на Румъния за реакция при бедствия, аварии и терористични атаки и бързото взаимодействие между военните и цивилни структури вече са признати на европейско ниво, каза проф. Арафат. Според него обаче алгоритимът не е универсален, а трябва да се адаптира към конкретните условия във всяка държава. В северната ни съседка при криза незабавно влиза в сила т.нар. Червен план, при който институциите действат в синхрон по точно разписани правила. За да поддържат високо ниво на подготовка, те редовно провеждат учения.

Изграждането на подобна система изисква много средства - в Румъния инвестициите са близо 1 млрд. евро, добави проф. Арафат, който посочи Варна като пример за добра подготовка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование