Пишем предложения за превозвачите ни

Компании от бранша представиха притесненията си от новите правила

До 2030 г. секторът бележи ръст от 35%

Европейската комисия очаква от българското правителство предложения по пакета “мобилност”, срещу който родните превозвачи обявиха, че ще протестират. Това стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов с еврокомисаря по транспорта Виолета Булц, на която присъства и транспортния министър Ивайло Московски. След продължителните разговори в Министерски съвет Булц посочи, че е приканила Българското председателство на Съвета на ЕС да приготви предложение по четири пункта, което да бъде внесено в Европейската комисия. А от своя страна Московски увери, че правителството има готовност веднага да внесе текстовете.

“Надявам по време на Българското председателство да постигнем общо съгласие накъде ще върви този пакет. Радвам се, че успяхме да осъществим добър диалог. Бих искала да изкажа благодарност на премиера на България - Бойко, че беше домакин на тази среща, както и на министъра на транспорта”, каза еврокомисар Булц след срещата. И призна: “Преговорите не бяха леки, но успяхме да постигнем съгласие по всички въпроси. И така се надявам дейността на превозвачите да бъде прозрачна и справедлива и правилата, които я уреждат, да са приемливи. В заключение нека да подчертая, че сегашните правила не служат добре на европейския пазар и всяват хаос. Ето защо тяхното оставане в сила не е добро решение за сектора”.

В Министерски съвет бяха и много представители на български превозвачи, които поставиха своите конкретни въпроси и предложения.

“Секторът на логистиката, транспорта и превоза е от важно значение за функционирането на европейския пазар. Въз основа на прогнозите, че до 2030 г. този сектор ще отбележи ръст от 35%, а до 2060 – над 60%, е важно основата, на която това развитие ще стъпи, да е справедлива и здрава”, каза още комисар Булц. Тя припомни, че посланието на Комисията е съвсем ясно – на шофьорите трябва да бъде предоставена възможност къде да прекарат времето си за почивка – дали у дома, или на мястото, където се намират. Вторият въпрос е свързан за възможността с нощуване в кабината на превозното средство или извън нея – по него посланието ни също беше много ясно, Комисията иска да се гарантира, че ще бъдат изградени охраняеми съоръжения за паркиране, така че шофьорите да почиват в камионите си, паркирани на такива тях. Третият въпрос е за международния трафик и правилата за командироване. А четвъртият въпрос е свързан с преводачите от трети страни – за тях държавите-членки могат да налагат и допълнителни такси.

Срещу "Закон Макрон"

1000 блокират София

Превозвачи предупредиха, че ще блокират София с 1000 камиона и автобуса точно за срещата на върха между лидерите на ЕС и Западните Балкани на 16 и 17 май срещу “Закона Макрон”.

“Още през октомври българските евродепутати излязохме с позиция, че всички тези условия – за престоя, спането в хотел - не са удачни и това ще убие бизнеса в държавите от Източна Европа”, заяви пред Нова телевизия Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България