Пияни и дрогирани зад волана масово жалят наказания в съда

Нарушителите "заливат" магистратите с оправдания за консумиране на бонбони с бренди, пиене на сироп за афти и билкови отвари

Дръзки шофьори извършители на дръзки нарушения, както и заловени да карат след употреба на алкохол и наркотици масово оспорват в съда наложените им административни наказания. Това показа репортерска проверка в Административния съд във Велико Търново.

Особено впечатляващ е бумът на наложените принудителни мерки за отнемане свидетелството за правоуправление на автомобил под въздействието на упойващи и наркотични вещества.

Справка в архивите на Темида сочи, че ако в края на 2016 г. е постъпило първото такова дело и то е било прецедент до този момент в Административен съд в старата столица, към момента се обжалват над 7 заповеди за прилагане на такива административни мерки.

В съдебната зала водачите хванати пияни или дрогирани зад волана успяват да изненадат магистратите с изключително екзотични обяснения за установеното наличие на алкохол в издишания от тях въздух при изпробването им от полицейските органи. Палитрата от оправдания е широка - от изяждане на значително количество бонбони с бренди, през употребата на сироп за кашлица или други съдържащи алкохол лекарства, както и лечение с билкови отвари. Жалбоподател заявил, че е пил „Шведска горчивка", която е спиртен билков извлек и заради това дрегерът отчел наличие на алкохол в кръвта му. Друг пък измислил, че е набеден след посещение при зъболекар, при което за лекуване на зъб и афти било използвано лекарство, съдържащо голямо количество спирт.

За да спаси шофьорската си книжка от отнемане за 18 месеца, търновец положил неимоверни усилия да убеди съдиите, че е невинен и дори, че е несправедливо обвинен, защото бил тестван за алкохол не като водач, а като пешеходец. За да защити тезата си той завел в съда като свидетели приятелката си и свой познат.

Тримата твърдели, че случката се разиграла навръх Гергьовден тази година, когато празнували в заведение, но докато били на трапезата, шофьорът пил само минерална вода. Докато се прибирали с приятелката си с колата през нощта, били спрени за проверка от полицейски патрул. При опит да бъде тестван за алкохол обаче, дрегерът не реагирал, защото му била изчерпана батерията.

Тъй като шофьорът лъхал на алкохол, униформените извикали втори патрул, който да извърши необходимия тест за алкохол. Пред съда нарушителят бил категоричен, че се ядосал, че го размотават и затова изпил на екс 100-200 грама уиски, докато се чака да дойде друг полицейски патрул, за да извърши проверка. След това пък отказал да даде кръвна проба за по-пълен анализ под предлог, че има чернодробно заболяване, при вземане на кръв припада и такава манипулация може да му бъде извършена единствено в специализирана лаборатория, каквато във Велико Търново няма.

Въпреки странните обяснения, съдът е отхвърлил жалбата му като неоснователна и е потвърдил наложената санкция за отнемане на шофьорската книжка за срок от година и половина. Решението на великотърновските магистрати от юли, подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

„Вече не са прецедент и случаите да бъде отнемано свидетелството за правоуправление поради неплащане на предишни глоби”, коментират магистрати.

Интересни са и разказите на жалбоподателите, когато е спрян от движение за срок от 6 месеца до 1 година автомобил поради управление след употреба на алкохол или наркотици.

„Тези дни жалбоподател искаше среща със съдията -докладчик, за да му обясни лично какво точно се е случило. Настояваше да разкаже с подробности как техническото средство, с което е установен алкохолът не е годно измервателно средство, одобрено по надлежен ред, не било минало съответния технически преглед и не било калибровано.Много държеше да убеди съдията, че е невинен и че не може да живее нормално,ако не кара всеки ден колата си”, споделят съдии от старата столица.

Друг наказан водач пък твърдял,че си купил изгодно кола,но не я прехвърлил веднага и едва сега разбрал,че е спряна от движение за 12 месеца ,защото продавачът ден преди да я продаде, карал пиян.

В Административният съд във Велико Търново са постъпили и 18 жалби от водачи санкционирани с прекратяване на регистрация на моторно превозно средство, отнемане на свидетелство за правоуправление на МПС и отказ да бъде регистрирано моторно превозно средство. Пред административните съдии се обжалват временните мерки, които имат различна продължителност и не решават въпроса дали е извършено административно нарушение или престъпление.

При всички споменати случаи прави впечатление, че е различна възрастта на жалбоподателите - от наскоро навършили 18 години и придобили правоспособност за управляват автомобил, до шофьори с над 25 години стаж зад волана. Нарушителите са както мъже, така и жени, включително и чужденци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България