Пиян съсипа картина в известна московска галерия

Пиян вандал повреди сериозно картината "Иван Грозни убива сина си" в Третяковската галерия в Москва. 37-годишният извършител е задържан. Той осъзнава тежестта на постъпката си и я обяснява с недостоверността на изобразените исторически факти, информира БНТ.

Минути преди края на работното време на Третяковската галерия в девет вечерта мъжът се изплъзнал на охраната, която правела последна обиколка на музея, и проникнал в залата с творби на Иля Репин. Там с метален стълб от загражденията разбил стъклото, което предпазва картината "Иван Грозни убива сина си" и пробил платното на три места. Извършителят е от Воронеж, без адресна регистрация в Москва.

Извършител: Дойдох да видя картината, влязох в осем, и когато си тръгвах изпих 100 грама водка в бюфета. Водка не пия и алкохолът ме хвана.

В нетрезво състояние решил, че изобразените факти са недостоверни и станал агресивен. Извършителят ще отговаря за посегателство срещу културното наследство на Руската Федерация.

При падането на стъклото е повредена и авторската рамка на творбата. По щастлива случайност невредими са останали лицата на царя и сина му. За спасяване на платното вече работи екип от реставратори.

Поразената картина е била атакувана и преди. През януари 1913 г. 29-годишен иконописец нанася на платното три удара с нож. Наложило се художникът Репин да пресъздава отново лицата на царя и сина му.

Когато научил за посегателството тогавашният пазител на Третяковската галерия сложил край на живота си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл