Плажовете в Бургаско готови за 1- ви юни

Снимка: Архив

Депутатското кебапче и нощувката остават непроменени

Големите плажове в Бургаско ще бъдат официално открити на 1- ви юни. Минестерството на туризма продължава да отдава ивиците, така че максимален брой да посрещнат новия сезон със стопани. , които да обгрижват туристите. Колкото по- рано се намерят спасители, толкова по- добре. Защото те са сезонно на работа, през зимата са се хванали да изкарват хляба си също временно и сега на прага на сезона, пред алтернативата да чакат дълго време да ги поканят по вишките, бързат да си намерят препитание. Затова много от тях започват да работят в Равда и Несебър, но по басейните.

В БЧК Бургас например за това лято се обучават само 11 човека. Преминалите този курс са крайно недостатъчни само за градските плажове. И докато на Централния, който си има стопанин, всичко е под контрол, то за Северния плаж, концесионерът ще бъде определен в последните дни на този месец. А само за Северната ивица трябват 40 спасители.

Липсата на интерес към професията на морски спасител се обяснява и с ниското заплащане- около 600- 700 лева но мисец. В същото време, отговорността за живота и здравето на летовниците е голяма. С промяната на климатичните условия, в последните две години мъртвото вълнение почти през цялото време бе заплаха за къпещите се, което прави ситуацията още по- трудна.

Не вярваме, че ще ни оставят по- късно от 1- ви юни да седим у дома и да гледаме телевизия, довериха морски вълци, които чакат да бъдат поканени на Северната ивица. И дадоха пример как преди 15 години имало нещастен случай с удавяне още в началото на сезона, защото назначаването на спасители по вишките се забавило.

Все още не са определи и цените на шезлонгите и чадърите по ивиците. В Слънчев бряг например се очаква сянката да е 10 лева.

На Станцията на МС в Слънчев бряг плажът се очаква да бъде открит също в началото на юни. Базата отваря врати по същото време. Част от "Първи дом" е санирана. Иначе цените си остават същите. За нощувката в пиков сезон няма промяна- тя е 70 лева за двойна стая със закуска. Кебапчето също си остава с непроменена цена- 1. 20 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България