Пламена Заячка, председател на АБВ-Младежи, пред „Труд”: Няма да допуснем двойни стандарти

Санкциите срещу Русия са в ущърб на България

- Г-жо Заячка, младежката организация на АБВ първа откри кампанията си за евроизборите от Брюксел. Защо бързахте толкова много, искахте да изпреварите останалите партии ли?

- Това е част от нашите приоритети. През септември направихме Втория национален конгрес на АБВ- Младежи. На него бяха подредени приоритетите ни и бе избрано ново ръководство. Още тогава открихме кампанията за изборите за Европейски парламент. Казахме за какво ще се борим. Пътуването ни до Бюксел на 13 ноември бе свързано с посещение на Съвета на ЕС и на Европейския парламент. Там направихме три послания. Първото послание е, че няма да допуснем към България да се прилагат двойни стандарти.

- Как няма да допуснете това, имате ли механизъм?

- На предстоящите евроизбори ще се борим за депутати, които правят разлика между Европейски съвет, Съвет на ЕС и Съвет на Европа защото познаването на механизмите и на структурите на ЕС позволява защита на националния интерес и обратното – непознаването им води до спекулации и манипулиране на общественото мнение. Както и на изказвания от рода на: “Брюксел нареди”, “бюрократите в Брюксел казаха”. Ако българската администрация си вършеше работата няма как тя да не е запозната, с което и да е решение, тъй като има процедури, които вървят отдолу нагоре. ЕС е организация, в която процедурите са открити и минават през няколко инстанции. Друг е въпросът, че нашите представители не желаят да вземат позиция по определен въпрос и да защитят интересът на страната ни. Всички пропуснати ползи за България – от превозвачи,, през продукти, до “Южен поток” са резултат от несъстоятелността на българските представители в Европейския парламент. Не трябва да се допуска към страната ни да бъде прилаган двоен стандарт и тя да бъде превръщана в заложник на чужди интереси. Защо да има “Северен поток 2”, а за България нищо? Защо за една и съща работа българите да получаваме по-малка заплата от западноевропейците? Защо в Унгария строенето на ядрени мощности да е икономика, а при нас - зависимост!

- Защо едни и същи продукти в България са с по-ниско качество, от същите в другите страни членки на ЕС?

- Защо от 16 държави, в които има нарушение на нормите на чистотата на въздуха, само България и Полша са дадени на съд? Крайно време е България да вземе активна позиция в дневния ред на ЕС. Поради тези причини започнахме кампанията си по-рано. Важно е да определим курса, по който ще поеме Европа през следващите години. Голяма част от нашите младежи са част от европейската кампания за повишаване на активността на евроизборите. Вярваме, че е време за промяна и смяна на този модел. Не е вярно, че след като сме малка държава не можем да си защитаваме интересите - това е зловредно, опасно и в своята същност родоотстъпническо клише! Когато има желание, има начин. Пример в това отношение са Ивайло Калфин, президентът Първанов и предишният ни посланик в Брюксел – Бойко Коцев, благодарение на които на евро банкнотите има кирилица.

- Защо избрахте Брюксел за старта на кампанията си?

- Брюксел е сърцето на Европа и символ на обединена Европа. В момента ставаме свидетели на разделение, а причината е поетия курс от институциите на ЕС, начело с Юнкер. Ако водачът залита пиян, а пиарите му обясняват, че “страда от ишиас”, резултатът е катастрофа. На последната пресконференция беше с две различни обувки. Пиарите му са особено креативни, но за обувките не зная какво ще измислят.

- Как оценявате шансовете на АБВ да вкара евродепутат?

- АБВ е единствената партия, която според последните проучвания на социологическите агенции, има трайна тенденция на повишаване на процента, което дава голям шанс.

- Реалистично ли е преди изборите АБВ да направи коалиция с БСП, за това отдавна се чуват гласове в столетницата?

- Това е въпрос към ръководствата на двете партии. Към тях трябва да се обърнете, защото преди да се случи каквото и да било, би следвало да има разговори между тях.

- Какви по-различни кандидати за ЕП ще предложи АБВ?

- Хора, които познават историята на България, които познават тежестта й, значението й на Стария континент и могат да защитават интересите на нашата страна, независимо дали са в рамките на ЕС или с по-широк геополитически характер. В този смисъл, едно от посланията, които заявихме в Съвета на ЕС бе за сваляне на санкциите срещу Русия, които са в ущърб на България. Санкциите не решават проблеми, те ги задълбочават и се превръщат в патология. Няма случай в историята, при който налагането на санкции да е подпомогнало развитието на международните отношения. Единственото, до което санкциите водят е до ответни санкции. Санкциите задълбават пропастите между държавите. И това води до ерозия на международните отношения. Икономическите санкции срещу Русия са и двуличие, тъй като много от страните членки на ЕС водят двустранни търговско-икономически отношения с Русия, посещават икономически форуми и от санкциите губи България, защото се налагат контрасанкции, от които губят нашите производители. Губят милиони. В ЕП изразихме позицията си по повод денонсирането на договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие.

- Защо го направихте от Брюксел, а не от София?

- Защото най-големият потърпевш от денонсирането на този договор ще е Европа. Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие от 1987 г. урежда премахването на ядрените и конвенционални наземни балистични ракети със среден и малък обсег на действие. Благодарение на този договор до 1991 г. от Европа са изведени и унищожени близа 2700 ракети. Денонсирането на този договор означава връщане към надпреварата във въоръжаването и връщане към периода от Студената война. Ние настояхме в Брюксел за две конкретни неща. Първо, ЕС да излезе с позиция по отношение на това намерение на президента на САЩ Доналд Тръмп, да излезе от договора. И това да стане в рамките на общата външна политика и политика за сигурност в ЕС. Една от целите е опазване и укрепване на международния мир и сигурност. Второто ни настояване бе към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, чийто мандат включва контрол на въоръжението. Настояхме тази организация да излезе с позиция, тъй като самата организация се създава благодарение на разведряването на отношенията и Хелзинския процес. Не е добре за света, ако тази памет трае 20-30 години. Между Първата и Втората световна война има 20 години. Сега има 30 години от края на Студената война и вече започва да се денонсират договори, довели до нейното прекратяване. През 2001 г. САЩ излезе от договора за ограничаване на средствата за противоракетна отбрана, известен като ПРО. Към момента се блокират преговори за удължаване на договора за балистични ракети СТАРТ, чийто срок изтича през 2021 г. Денонсирането и изтеглянето на САЩ от договори ще нанесе тежък удар на световната стратегическа стабилност. В тази конфронтация победител не може да има.

- Къде виждате Тръмп?

- Кампанията, която е подел президент Тръмп подозрително напомня на кампания на Рейган през 1980 г., когато печели изборите на базата на втръдяване на позициата спрямо СССР и анти-разведряване в отношенията между държавите. Обяваването на намерението за излизане от Договора само седмица преди междинните избори в САЩ е повече от показателно за това. Аргументът, че договора е остарял и ограничава само САЩ и Русия докато другите страни не, не е сериозен. Напротив, нека и те да се присъединят, нека се добави анекс и да се осъвремени. При подписването на договорът през 1987 г. Рейган заявява, че този договор защитава интересите на приятелите и съюзниците на САЩ. Денонсирането му значи, че вече не е така? Денонсирането на международно-правни договори не бива да се превръща в практика, защото отваля една врата, която не е ясно докъде ще доведе от Ньой, през Париж, Аляска до Скопие.

- От световната стратегическа стабилност ще ви насоча към стабилността в България. Каква е позицията на АБВ?

- Ние сме една от първите партии, която предвиди, че този кабинет няма да издъжи. Ще цитирам нашия председател Румен Петков, който още преди няколко месеца каза, че Обединените патриоти нито са обединени, нито са патриоти.

Нашият гост

Пламена Заячка е от София. Тя е на 30 години. Завършила е “История” в СУ “Св. Климент Охридски” и втора магистратура “Политики и управление на ЕС” в Брюксел, след което се връща в България да прави докторантура. В момента пише дисертация за опазване на културното наследство и е докторант в Софийския университет. Била е на стаж в МВнР и в Европейския институт. В АБВ – Младежи е от създаването на структурата и на последната Национална отчетно-изборна конференция през 2018 г. е избрана за председател на АБВ – Младежи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта