Пламен Георгиев, председател на КПКОНПИ: Скоро очаквайте разкрития за корупция на магистрат

Отнето е незаконно имане за над 4 млн. лв.

Усилено работим по сигнали срещу магистрати за корупция и затова скоро очаквайте да има резултати и по тази линия. Това съобщи във Велико Търново Пламен Георгиев, председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/. Той не пожела да уточни колко точно магистрати са взети на прицел от комисията, нито пък от кои региони на страната са.

"Цялата база данни беше прехвърлена при нас и има много информация за различни лица, но ние трябва да я скрепим с още данни и да я "облечем" в законова форма. Сигнали и информация има много, но явно досега не са се получавали задоволителни конкретни резултати по отделните случаи, защото е трудно да се съберат годни доказателства за тези деяния. Но това е нашата работа. По едни от случаите напреднахме много и скоро очаквайте да има обявени разкрития срещу магистрат", каза Пламен Георгиев.

picture-092Запитан как ще коментира идеята занапред агенти да влизат и събират информация за нарушения в частни предприятия, председателят на КПКОНПИ заяви: "При положение, че корупционните деяния са трудни за разкриване и доказване престъпления, то явно е необходимо да има хора, които да предоставят информация отвътре. Ако няма такива агенти, откъде ще се получава информация за корупция... Щом законодателят е приел и инкриминирал корупция в частния сектор, логично е следващата стъпка да е именно тази".

По думите на Пламен Георгиев отнетото имущество, придобито по престъпен начин от началото на годината, е на стойност 4 млн. лв. Той посочи, че запорираното от Комисията имущество е за десетки милиони. Общо за целия период внесените исковете за отнемане на незаконно имане са на стойност малко над 3 млрд. лева.

Пламен Георгиев съобщи още, че е внесен иск за отнемането на имуществото и на осъдения по делото „Килърите“ бизнесмен Георги Вълев, което е на стойност над 3,6 млн. лв. „Ние сме внесли иск за отнемане на имуществото, но по неразбираеми за мен причини имаме вече няколко прекратени дела от съда поради това, че проверката е продължила повече от 10 месеца. Обжалваме тези съдебни решения. Оттук нататък топката е в полето на Съда“, допълни председателят на КПКОНПИ.

По време на визитата си във Велико Търново Пламен Георгиев обяви, че след приемане на устройствения правилник на Комисията във всеки апелативен регион в страната ще бъде назначен техен представител. „Сами разбирате, че е трудно от София да се работи по места. Така че съвсем скоро и във Велико Търново ще има представители на Комисията, които ще работят за разкриване на данни за извършване на престъпление“, допълни председателят на КПКОНПИ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право