Пламен Димитров, КНСБ: Искаме 12% увеличение на заплатите в бюджетната сфера за 2019 г.

12% увеличение на заплатите в бюджетната сфера за 2019-та поиска президентът на КНСБ Пламен Димитров. Според него това е напълно възможно, с оглед на икономическата ситуация и пазара на труда, предаде БНТ.

Димитров заяви, че една трета от тези средства вече са планирани за увеличение на заплатите на заетите в образованието. Увеличението е необходимо, защото във всички сектори скокът на заплатите е двуцифрен, допълни Димитров.

"Исканията ни към бюджета за следващата година за заплати са малко над милиард в повече спрямо платените през тази година. На пръв поглед това звучи много - един милиард са много пари - но трябва да припомня други числа. Заплатите, които се плащат през тази година във всички бюджетни системи, са малко над 8 млрд. лв. - заплати и осигуровки. Нашето искане за увеличение спрямо сегашните 8 милиарда са някъде около 12%", каза Димитров.

КНСБ се обявиха и против ранното пенсиониране на съдии, прокурори и следователи, което беше гласувано от правната комисия в Народното събрание.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика