Пламен Димитров, КНСБ: Очаква се поскъпване на много стоки, трябва да се увеличат заплатите

„Това е най-добрият бюджет, който е съставял Бойко Борисов. Иначе и по-добри сме имали, поне от наша гледна точка. Но когато има 6 милиарда повече, не може да има друга оценка. Досега не сме одобрявали бюджетите на Борисов и нямаше изненадани, но след като сега го одобрхме, това не е така. Сега, този бюджет ще даде повече за хората”. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров по Канал 3.

Относно недоволството на работодателите според него то е свързано с това, че просто няма хора, които да работят. Но все пак увеличаването на заплатите – минималната работна заплата и тези в бюджетната сфера са една стъпка напред. Той се надява, че бизнесът ще последва този пример и също ще увеличи заплати. Според него пазарът на труда е горещ и заради това има основание за ръст на заплатите.

„Очевидно е, че хората трябва да могат да поемат новите цени, очаква се ръст на много стоки, затова трябва да се увеличат заплатите. Освен това няма хора, които да работят и трябва да се плаща повече, за да се намерят такива. Това също е основание заплатите да вървят нагоре”, каза Димитров и изрази надежда, че бизнесът ще изпревари тези събития.

„Основният проблем е с разпределението и преразпределението. Затова и хората имат усещане за несправедливост. Неравенствата са много големи.

Разпределението на дела, който ние произвеждаме заедно, между нас и капитала е основният проблем. И не става въпрос само за чужди компании. За миналата година българският бизнес със своите работници е генерирал 19 милиарда лева печалба. Каква част от тях са отишли под формата на заплати..., ние можем да кажем, че разпределението не е правилно и трябва да са повече”, заяви Димитров.

Само 30 процента от българските работници имат колективни труудови договори и в тях ясно се вижда колко от печалбата получават.

„Вече е повече от ясно, че хората ги водят по някакъв начин. Който не е отишъл на Драгичево, не е видял за какво става въпрос. Там могат да се видят известни фенове от фенклуба на Миньор Перник. Видяха се и политически фигури. Това обаче не означава, че трябва да омалоуважаваме протестите. Причината за протестите е автентична – и тя е доходите на хората. 70 процента от хората получават под средната заплата. Масово извън София средната заплата е около 800 лева”, каза лидерът на КНСБ.

„Бизнесът трябва да погледне към себе си и собствените си работници с по-голямо разбиране. И да бръкне от собствения си джоб. За да не се наложи да бръкне под натиск. Защото тогава не се знае с колко ще се наложи да бръкне, може и да е повече”, призова Пламен Димитров.

В заключение за политическата ситуация в страната той коментира:

„Смятам, че новият вицепремиер Марияна Николова има качества, тъй като я познавам. Но ще видим дали са достатъчни за тази позиция.

Що се отнася до президента Радев и премиера Борисов, те не са от вчера. Това бе така, още докато Радев бе генерал. Не съм изненадан от това отношение между двамата генерали. Аз обаче се надявам те малко да се свият, защото това ще от полза за всички”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари