Пламен Димитров: Мярката 60/40 има голям обхват

Кадър от Нова телевизия

Националния съвет за тристранно сътрудничество приключи, съобщи пред Канал 3 президентът на КНСБ Пламен Димитров.

На него беше обсъден актуализиран вариант на проекта на Постановление на МС относно компенсиране на работодатели, засегнати от кризата с коронавирус. Представителите на работодателските и синдикалните организации принципно са подкрепили новия вариант на постановлението.

В новия вариант на постановлението се предвижда компенсацията от страна на държавата в размер на 60% върху брутното трудово възнаграждение на работниците и служителите да имат право да ползват работодатели от всички сектори на икономиката, чиито приходи от продажби са намалели с най-малко 25%.

"Мярката 60/40 може да изглежда единствена, но сама по себе си, тя има голям обхват. Картината е по-различна от вчера. Тогава достъпът на фирмите, които могат да се възползват от нея беше много ограничен, имаше списък кой може и кой не да се възползва. Сега това отпадна и всички фирми, които са пострадали от кризисната ситуация и извънредното положение могат да кандидатстват. Те трябва да представят отчети за една година назад, документи с всички причини за това как бизнесът им е пострадал.", обясни Димитров.

"Сигурно, ще има процент на хората които ще злоупотребят, но масово това няма да е така, 90 процента от фирмите ще спазят правилата.", уточни той.

"Има едно изключение, списъкът на Ананиев, всички фирми, които са пострадали от заповедта на здравния министър Ананиев за затваряне на заведения и т.н., те няма да се налага да представят документи, а ще могат директно да се възползват от мярката", каза президентът на КНСБ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес