Пламен Димитров: Новият социален министър трябва да е човек от системата

Оставам с впечатление, че бъдещият министър на труда и социалната политика ще бъде излъчен от ГЕРБ, добре е той да не бъде политическа номинация, а човек от системата. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров по БНР.

"Обединените патриоти" заявиха, че нямат готовност да предложат кандидат в сферата на труда и социалната политика", отговори Димитров на въпроса дали от синдиката подхождат с известно недоверие към варианта представител на ОП да оглави ведомството.

Той коментира още, че очаква рестарт на диалога в Националния съвет за тристранно сътрудничество, който трябва да започне още преди формирането на новата управленска програма.

"В началото на това управление, при тези външни фактори, е нужна национална отговорност повече отвсякога. И тя може да бъде дадена в аванс, ако има кой да я поеме. Ако няма кой да я поеме, ние сме си на мястото, където винаги сме били – в нашата опозиционно-конструктивна, но все пак критикуваща и предлагаща решения роля", посочи лидерът на КНСБ.

Димитров посочи, че според синдиката средна заплата от 1500 лева през 2021 година е напълно постижима цел, като припомни, че за миналата година ръстът на този показател е 10,5 процента. 70 на сто от българските работници обаче получават заплата под средната:

"3002 лева, за да бъда точен, е най-високата заплата в сектор "Информационни технологии" за миналата година - средната при това. Сами разбирате, че ако вземем другите сектори, ниско платените, даже не учителите, защото техните заплати са вече 800-900 лева средно - не казвам, че са високи, но не са 500 лева, на колкото са все още шивачките, и много други за съжаление, в търговията, в услугите, туризма".

Пламен Димитров предупреди, че начинът, по който "Обединените патриоти" предлагат увеличаване на пенсиите, поставя под въпрос пенсионната система и справедливостта в нея. "Системата за социално подпомагане трябва да бъде реформирана, за да бъде ефективна", отбеляза синдикалният лидер.

"Реформата на системата на социалното подпомагане, според мен е нещо, което също не личи в управленските приоритети, но няма алтернатива - трябва да бъде направена час по-скоро. И не говоря тук за намаление на парите, напротив, този милиард и двеста милиона, които отиват към системата за социално подпомагане трябва да бъде увеличен, но трябва да бъде ориентиран към тези, които трябва да получат пари", каза още Димитров.

И през тази система трябваше, всъщност да получат пари бедните пенсионери, а не през пенсионната система, в която трябва да се спазва правилото: "Колкото си внесъл, толкова получаваш", добави президентът на КНСБ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България