Пламен Димитров: С 50% ще се увеличат средствата за енергийно подпомагане

Ще се увеличат с 50% средствата за енергийно подпомагане. По-груби сметки това прави около 40 млн. лева. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров на след среща с представители на правителството в Министерски съвет. „Как ще бъдат разпределени тези средства, предстои с Агенцията по социално подпомагане и съответните компетентни структури да договорим и да прецизираме точно“, допълни Димитров.

„В последните месеци всички виждаме, че има нужда от мерки, които да повлияят на отделните категории в обществото за компенсиране и повишаване на техните доходи. През зимата разходите на домакинствата обичайно нарастват с около 20%. Увеличените цени на газа и влиянието им по веригата също са основание да се мисли за подобни стъпки“, отбеляза той.

Финансовият министър Владислав Горанов допълни, че тепърва предстои да се реши дали да се увеличи обхвата на помощта или размера й.

Във връзка с предвиденото за следващата година 10% увеличение на заплатите в бюджетния сектор, Пламен Димитров обясни, че синдикатите са поискали то да бъде разпределено по системно организиран и координиран начин във всички структури. „Не да има разнобой, както е имало. Това е нашата цел, като правителството ще гарантира, че в някои агенции, особено тези които са „на терен“ и приходните администрации, ще бъде гарантирано по-високо от средното увеличение на работните заплати в рамките на 10-процентното общо увеличение, тоест за сметка на някои други звена и структури в съответното ведомство“, обясни Димитров.

Той поясни също, че синдикатите са поели ангажимент да се гарантира, че на индивидуално ниво увеличението ще бъде от две части –твърдо и плаващо, като всяка администрация да има възможност съобразно приноса на съответния работник да му даде допълнително увеличение в рамките на общия процент. Според Димитров не бива да се очаква навсякъде еднакво увеличение. Предстои работна група да усъвършенства предвижданите увеличения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България