Пламен Манушев - Вицеадмиралът държавник

Номинацията на висшия морски офицер вицеадмирал Пламен Манушев в кандидатпрезидентския тандем на ГЕРБ не е изненада. Професионалната му кариера в армията, а вече като политик и държавник, е безукорна и желязна. И за честта на пагона това трябва да му признаят и най-върлите опоненти в предстоящия вот.

Кандидатът за вицепрезидент на управляващата партия е прекарал в строя 40 години и 51 дни, започвайки като курсант в морската Алма матер - Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна и преминавайки през всички задължителни нива на военната йерархия, за да стигне до главнокомандващ Военноморските сили и заместник-началник на отбраната на България. В политическата си кариера вече е заемал поста заместник-областен управител на Варна, народен представител от гражданската квота на ГЕРБ в 42-рото и 43-ото Народно събрание.

Модернизацията на армията и по-добрият и сигурен живот за хората в униформи са каузата, зад която публично застава вицеадмирал Пламен Манушев. Той е един от инициаторите в парламентарната комисия по въпросите на отбраната за въвеждането на сериозни поправки в Закона за въоръжените сили преди предстоящото второ четене в пленарната зала.

"Двадесет и пет години правихме реформи в армията, приемахме какви ли не стратегически документи, според които до 2010 г. трябваше да излезе старата бойна техника и да влезе нова, но тя все още се брои на пръстите на едната ръка", посочва той.

Манушев споделя, че още не може да забрави трогателната раздяла с последната подводница "Слава", докато беше командващ на бойния флот.

„Никога не сме плакали повече като на изпращането й, но за мен животът на тези 64 мъже от екипажа беше по-важен, не можех да рискувам при тази амортизация“, връща лентата назад вицеадмиралът. И признава, че дори за първия си кораб, пенсионирания 42-годишен миночистач "Добротич", не е плакал толкова много. Морякът се грижи по-добре за кораба, отколкото за къщата си, обича да казва бившият командващ ВМС.

От гледна точка на професионалната биография Пламен Манушев е посветил живота си на отбраната и сигурността на България. Специализирал е във Военноморската академия "Гречко" в Русия, както и във Флотския колеж на САЩ в Ню Порт. Две години е заемал длъжността военен аташе в българското посолство в Лондон, което му позволява да натрупа опит и в дипломатическата работа. Като командващ ВМС е посрещнал над 300 чужди плавателни съда в българска акватория за съвместни учения.

В качеството си на народен представител от ГЕРБ Пламен Манушев е ръководител на българската делегация в Парламентарната асамблея на НАТО и член на работната комисия за връзките с Украйна. Като заместник-председател на комисията по външна политика на НС Манушев ръководи и групата за приятелство на България с Пакистан.

В различни интервюта той признава, че най-много обича да обикаля земите, населени с наши сънародници зад граница, най-топли са срещите му с тях. Опазване на националната и военната памет, възраждане на традициите и повдигане бойния дух на нацията са другата кауза, на която се е посветил. По негова инициатива са възстановени множество войнишки паметници на българска територия и в съседните ни държави.

Пламен Манушев заявява открито, че ако бъдат избрани, на тандема му с Цецка Цачева предстои огромна работа в полза на държавата и хората. Той е убеден, че двамата ще изпълнят със смисъл и съдържание държавната институция на "Дондуков" 2.

Роден е в Добруджа, при това в сърцето й, където навремето е учителствал Йордан Йовков и където е открил прототипите на героите си за разказите си от вечната класика.

В семейството на Манушев са петима братя и една сестра.

”Един военен вкъщи стига, ще учиш за инженер“, отсякла майка му, защото най-големият й син завършил Военното артилерийско училище в Шумен. Пламен Манушев подал обаче документите си в Морското училище и й казал, че е изпуснал сроковете за МЕИ.

”Велико нещо е морето ! И най-хубавото му е това, че когато тръгнеш с кораб, можеш да стигнеш до всяка точка на света, без да пресечеш нито една граница”, казва вицеадмиралът, който вярва, че "който не е бил в открито море, той и на Бог не знае как да се моли".

И рибар е, и ловец е

Вицеадмирал Пламен Манушев е страстен почитател на риболова. Обича да хвърля въдица с приятели във Варненския залив и край местността Паша дере. Другото му хоби е ловът и е отстрелял не един и два диви шопара по склоновете на Стара планина, където обича да се скита с местните авджии. Негови спътници споделят, че никой не го е чувал да се хвали с трофеи или да преувеличава за голяма слука, както обикновено се надлъгват в бранша.

ЗА НЕГО

Достоен българин 

Познавам го от години и за мен е добрият пример за патриотизъм. Той милее за България, за народната и военната памет, той е един достоен българин. Минал е през всички нива в армията, доказал се е професионално. Той е най-подходящият кандидат за вицепрезидент. Има моето уважение и респект!

Иван Портних, кмет на Варна 

Работи екипно

С Пламен Манушев работихме много кратко, но го помня с нещо много ценно - отговорност, персонализация на задачите, колективно решение на проблемите. Дисциплиниран, добронамерен към хората, с които работи, и със силно развито чувство за държавност. Ние бяхме екип, нямаше областен и негов заместник. Такова беше посланието и на премиера Бойко Борисов тогава и в малкото месеци, когато работихме заедно, се надявам, че успяхме.

Коста Базитов, заместник-кмет и бивш областен управител на Варна

Обича родината и армията 

Той е човек, който обича държавата, който обича народната памет, който обича историята, който обича армията. Нашата идея е да съберем на връх Каймакчалан балканските президенти и началник-щабове, особено тези на България и Сърбия, защото сме воювали, и 100 години по-късно какво по-добро помирение от това.

Красимир Узунов, президент на информационна агенция "Фокус"

Да спечели по-добрият !

Ние сме противници в политическата битка, но това не е борба, а състезание на идеи. Нека по-добрият да спечели и Варна да има свой представител в държавното управление.

Кап. Данаил Папазов, кандидат за вицепрезидент в тандем с Пламен Орешарски

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения