Пламен Таушанов, БАЗП: Над 15 000 българи умират годишно заради замърсяването на въздуха

България е на първо място в ЕС по замърсяване на въздуха с фини прахови частици, които причиняват смъртта на 15 000 българи годишно. Това заяви адв. Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите (БАЗП) по време на семинар в БЧК, организиран от институцията съвместно с Български лекарски съюз, съобщиха от асоциацията.

Той си сложи предпазна маска по време на събитието и призова всички в залата да го направят. „Надявам се в скоро време българите да свикнат да носят такива маски по улиците с цел да предпазват себе си и децата си. И най-вече да бъдат пуснати в аптечната мрежа“, посочи Таушанов.

Основавайки се на приоритета в програмата за управление на правителството (2017-2021) за подобряване чистотата на атмосферния въздух, считаме, че следва ясно да се изясни какво се променя всяка година и как се допринася за намаляване на смъртността на българските пациенти, каза той. Според него с активното сътрудничество между институциите и неправителствените организации може да се постигнат реални резултати за подобряване качеството на въздуха в страната.

За целта по време на срещата се състави меморандум за сътрудничество и партньорство между държавата и неправителствените организации. В него се посочва, че страните декларират стремежа си да обединят своите усилия за осъществяване на сътрудничеството и партньорство в борбата за намаляване ФПЧ10 и особено ФПЧ2.5 за благоприятен атмосферен въздух и намаляване временното и системно увреждане на българските пациенти. Заедно ще се работи за информиране на обществото и институциите за проблемите свързани със състоянието и последиците за здравето и живота на гражданите. Също така декларират готовността си всеки със своите възможности, форми и средства на действие да допринесе в общите усилия по достигане на нормите за ФПЧ на Европейската Комисия, Европейския Парламент и Световната здравна организация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве