Пламен Узунов - Ловецът на убийци

Основните приоритети на новото ръководство на МВР ще бъдат подготовка на условията за провеждане на честни и демократични избори и противодействие на миграционния натиск и охрана на границата. Това заявиха от пресцентъра на МВР, след като новият служебен министър Пламен Узунов прие поста от Румяна Бъчварова на церемония, продължила по-малко от минута. На нея Узунов кавалерски поднесе букет цветя на дамата, която през август 2015 г. предизвика и прие оставката му от шефския пост на Областната дирекция на МВР-Пловдив.

През онова лято, напускайки системата след 22 години в нея, пловдивчанин написа прощално писмо до колегите си. “Благодаря ви, че имахме честта да служим заедно на България. Желая ви здраве, сили и мотивация да продължите. Винаги се прибирайте невредими при любимите хора.”

Повечето полицаи бяха готови да излязат на протест в защита на началника си. Те твърдят, че той ги е възпрял. Не пожелал официално нито да потвърди, нито да отрече слуховете, че е уволнен след писмо на главния прокурор Сотир Цацаров до действащия тогава министър Румяна Бъчварова и под натиска на депутата от ГЕРБ Методи Андреев. Заявил, че желае да се оттегли без скандали и с достойнство. Никой не предполагал тогава, че ще се върне на бял кон като министър в министерството. Колегите му не крият радостта си от това. Те казват: “ Пацо е човек на действията и делата, а не на празните приказки. МВР му е като на длан. Дано да има шанс и след мандата на служебното правителство да продължи да го управлява.”

Пламен Узунов е роден на 14 април 1966 г. Завършва средно образование през 1990 г. в Националната търговска гимназия в Пловдив. След това придобива бакалавърска степен по специалността “Противодействие на престъпността и охрана на обществения ред” в Академията на МВР. През 2003 г. завършва магистърска степен по право в Юридическия факултет на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”, а по-късно специализира в ILEA в Будапеща и Академията на МВР.

От 1993 до 2015 г. работи неизменно в структурите на МВР-Пловдив, преди да напусне с последна длъжност “директор I степен” и последно звание генерал-майор от резерва. От есента на 2015 г. до назначаването за служебен министър е хоноруван преподавател по специалностите “Криминалистика” и “Оперативно-издирвателна дейност” във Висшето училище по сигурност и икономика в Пловдив.

В системата на МВР Узунов започва като оперативен работник в група “Престъпления против личността” във Второ РПУ и преминава през цялата йерархия на полицията под тепетата. От 2006 до 2010 г. ръководи сектор “Криминална полиция”, после става началник последователно на Пето и Второ районно управление, а в началото на декември 2013 г. сменя Тодор Гребенаров като шеф на областната дирекция на МВР. С професионализма и перфекционизма в работата си спечелва доверието на колегите и прозвището “ловец на серийни убийци”. Още през 90-те години на ХХ век участва в разкриването на двама килъри, а по-късно е част от екипа, разбил т. нар. Коматевска банда, извършила кървави въоръжени грабежи в три обменни бюра в града. Тогава двама сарафи бяха брутално разстреляни, а трети - ранен. Разплита и поръчковите убийства на митничаря Георги Дребчев и бизнесмена Огнян Харизанов - Лудия, чийто екзекутор вече е в съда.

Пламен Узунов е награждаван многократно от ръководството на МВР, като последното отличие му е връчено месец преди да хвърли оставка. Тя настина е провокирана от писмо на Сотир Цацаров до Румяна Бъчварова от 19 август 2015 г. В него главният прокурор сезира вътрешния министър за нарушения, извършени при разследването на катастрофа с убит възрастен пешеходец на бул. “Никола Вапцаров” в Пловдив и изказва съмнения за полицейски чадър, разпънат над шофьора Милан Дивеков. Пламен Узунов веднага пусна рапорт за освобождаване, а пред най-близките си колеги потвърди, че причината не е въпросният инцидент. Месец след напускането му се разбра, че се е опънал на депутата Методи Андреев и отказал да уволни шефа на полицията в Първомай и да назначи негов близък. За този натиск Методи Андреев бе наказан с мъмрене от етичната комисия на парламента, но Узунов вече бе напуснал системата на МВР. В началото на 2017 г. академичното ръководство на ВУСИ сформира майсторски клас от изявени студенти, които Узунов да обучава в тънкостите на националната сигурност, опазване на обществения ред, криминалистиката и борбата с тероризма. Скоро обаче студентите били принудени да се разделят с любимия си преподавател. Той бил поканен лично от президента Румен Радев да стане служебен министър на вътрешните работи и не устоял на изкушението да се върне в добре познатата му система и да я укрепи там, където е разрушена.

 

Баща на волейболен национал

Пламен Узунов обича в свободното си време да играе тенис на маса и волейбол - спорт, по който са запалени от деца синът му Димитър (19 г.) и дъщерята Дони (17). Митко е капитан на националните гарнитури при набор1997 и един от най-талантливите родни волейболисти на поста централен блокировач. Узунов-младши има сребро от Европейските младежки игри в Тбилиси през 2015 г.

 

За него

Обнадежден съм от Узунов

“Смятам, че полицията и армията си намериха много добри министри. Много съм обнадежден от министъра на вътрешните работи, защото точно това министерство има важна функция при едни избори”.

Премиерът Огнян Герджиков

Рядко попадение в политиката

Пламен Узунов е рядко добро попадение в българската политика. Блестящ професионалист, завършил право и полицейска академия. Умерен и балансиран човек, който малко говори и много действа. Студентите са изключително доволни и от уменията му като преподавател по криминалистика.

Проф. Георги Манолов, президент на Висшето училище по сигурност и икономика

Полицай от ново поколение

Пламен Узунов е полицай от ново поколение, който е винаги с една крачка пред другите. Когато колегите му тракаха на пишещи машини, той вече работеше с лаптоп и правеше компютърни анализи. Изключителен професионалист, умен, интелигентен и сърцат човек, на когото истински се възхищавам. Той е наистина различен и много ми се иска у нас да има повече мъже като него, които да знаят какъв е смисълът на думи като чест и достойнство!

Катрин Гутман, пиар в общината и областната управа в Пловдив

Не го одобрих за шеф на ОДМВР

Пламен Узунов беше една от потенциалните кандидатури за директор на ОДМВР-Пловдив, когато аз бях министър на вътрешните работи. Не го одобрих, тъй като не смятах, че той е най-подходящият човек за този пост. Затова взех решение да изпратя човек от София. Това сега е решение на президента и той вече носи политическа и персонална отговорност за назначенията си и по-специално на вътрешния и земеделския министър.

Цветан Цветанов, зам.-председател на ПП ГЕРБ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети