Пламна война между кмет и съветници в Златарица заради общински гори

Битката е за стопанисването на 16 000 декара горски масиви

Кмет и общински съветници в Златарица са в люта война заради стопанисването на 16 000 общински гори. Градоначалникът Пенчо Чанев и местните парламентаристи от три месеца заливат институциите с жалби. Гневът на кмета, който управлява втори мандат Община Златарица бил предизвикан от изненадващата инициатива на шестима общински съветници, които задействали регистрирация на общинско дружество „Златаришка гора”.

„За управител е назначен човек, който няма нужната квалификация. Според изискванията той трябва да е магистър и да има поне 3 години стаж по специалността. Освен това в решението на Общинския съвет не е упоменато чия собственост са горите, които ще се секат и как ще се разпореждат с тях. Оспорих нередностите, но Общинският съвет потвърди назначението, областният управител и прокуратурата си замълчаха относно тези нарушения, а Изпълнителната Агенция по горите направиха регистрация”, изтъква Пенчо Чанев.

Той потвърди, че мотивът на съветниците да създадат новата общинска структура е, че общината не управлява добре горския фонд.

„Това изобщо не е вярно, защото имаме около 40 000 лева натрупано салдо като всяка година от дърводобивната дейност, общината е на печалба. Хората в Община Златарица не остават без дърва.  Освен това Общинският съвет иска да задължи кмета да даде безлихвен заем от 20 000 лева за новото дружество. Общината обаче не е банка”, категоричен е Чанев.

Градоначалникът не крие подозренията си, че се цели да се създаде нова структура, която обслужва частни интереси. Пенчо Чанев казва още, че предложил на инициаторите да се сключи договор с Държавното горско стопанство в Елена, но общинарите не се съгласили.

„Казусът стигна до Административният съд във Велико Търново, който се произнесе в наша полза. Целта за създаването на дружеството е занапред освен със стопанисването на горите, да се осъществяват и други общински дейности, сред които са домашния социален патронаж, снегопочистването, ритуалите, сметосъбирането. Искаме по този начин да намалим цените на извършваните услуги, защото в момента те са поверени на частни фирми,  а местното население негодува от неоснователно завишени тарифи”, коментира пред „Труд” председателят на Общинския съвет в Златарица Стефан Бранзелов.

Той и още двама съветника още през март са депозирали жалба до Окръжната прокуратура във Велико Търново, до Изпълнителната агенция по горите и Агенция Държавна финансова инспекция, в която настояват за проверка на разпореждането с горския фонд.

„Има съмнения, че от 10 години на търговете за дърводобив се явяват фирми зад, които стоят едни и същи лица. Не се спазват и ценоразписите за физически и за юридически клиенти. Чакаме констатациите на компетентните органи по подадения от нас сигнал”, споделят още общинските съветници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България