Пламтящи пясъци в Залива

От медийната канонада най-много, на теория, извлича предизборната кампания на израелския премиер в оставка, Бенямин Нетаняху

Путин предложи С-300/400 на Рияд

Светът е пред война! Може да не изглежда така, в контекста на това до колко пъти се е озовавал на ръба откакто най-малкото Доналд Тръмп е президент на САЩ през последните три години, но това е истината. Поне на теория. Две саудитски петролни рафинерии бяха обект на нападение през уикенда от все още неофициално известни извършители, което доведе до това Рияд да обяви намаляване с 50 % на производството си на петрол и природен газ. И цената на черното злато от британския сорт „Брент“, който е определен за фиксиращия курс на стойността по света, в понеделник отбеляза скок, невиждан от нахлуването на Саддам Хюсеин в Кувейт през 1991 г. И понеже нищо в този свят не става без причина, най-логичният въпрос, който си задава международната общност е „Cui Bono?” - разбирайте, „Кой печели?“ парите за спечелване от цялата ситуация.

Привидно не са нито САЩ, които отвориха стратегическите си резерви, нито Саудитска Арабия, нито, на теория, Иран, който е под санкции за износ на петрол, е повече от ясно. Доколкото нещо в тази игра може да бъде. Норвегия се обяви още в понеделник за потенциална първа жертва при възможно нарушаване на световния ритъм на доставките на суровината. Русия пък излезе вчера с позиция, че по данните на нейните експерти, на международните пазари има достатъчно запаси от черното злато, за да не се създава излишна паника от това, че производителят на 10 % от световната продукция е загубил половината от обема, който традиционно изнася и ще му отнеме седмици да го възстанови. Тоест, руските не само не вземат на сериозно цялата история, но и не възнамеряват да увеличават производствените си мощности допълнително, за да участват в пантомимата. У нас експерти прогнозират скорошен скок на цената на бензина до 10 ст. в резултат на цялата драма. Засега. Това е то, глобалния свят. Другите европейци, отвъд декларациите, съмнително се ослушват, а британците, малко неуверено, но все пак потриват ръце – можете да си представите защо. Китай традиционно призова за сдържаност при вземане на едностранни решения за потенциални ответни мерки срещу извършителят на нападението, докато не бъде уточнено конкретно кой е той.

Защото с всичките 4 857 сателита (по данни от края на 2018 г.), които орбитират Земята (и можем само да предположим колко от тях са използваеми и предназначени за шпионаж), все още не е официално ясно произходът на нападението. Племето хути от Йемен, което вече пета година води война за правото си да управлява собствената си страна (и петролните й запаси) срещу водена от Саудитска Арабия и Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) коалиция настоява четвърти ден, че не само негови дронове са извършили координираната атака срещу двата петролни комплекса, но и даже имат планове да разширят обхвата на операциите си. Проблемът е, че никой не им вярва. Което е може би единствен случай в световната история, когато възможен извършител на престъпление казва „аз съм“, и всички му казват „ти ли, бе?!“ Хутите са официално спонсорирани от Иран, вечният съперник на Рияд за влияние в Персийския залив и Ислямския свят въобще и не е тайна за никого, че практически номадско племе въвлечено в пета година пустинна война срещу едни от най-богатите държави на света трудно би вдигнало във въздуха флотилия от безпилотни самолети, които координирано да ударят саудитците така, че още да хълцат на камилски тестиси.

Всички данни за последствията от нападението срещу рафинериите дотук сочат, че ударите – за които все още не е ясно дали са били извършени само с дронове или са използвани и крилати ракети – по никакъв начин не са дошли от Юг, разбирайте Йемен, а от север-североизток – т.е. - Ирак/Иран. Което пък предизвика постоянно пропадащото второ десетилетие с веща американска намеса правителство в Багдад още в понеделник да се разграничи от теориите, че негова територия е била използвана като плацдарм за нападението. Техеран така или иначе само се присмива на обвиненията. Още повече напредъка на съвременните технологии така или иначе щурм с въоръжени безпилотни самолети може да бъде извършен и от море, както посочиха мнозина експерти последните дни. Т.е от международни води под ничий флаг. Необходимата писта е доста по-къса. Отделно, че това е поредният случай само от тази година, в който някои пуска бомби с дронове над страните от Залива и все не става ясно кой. Подобно на актуалният случай.

По официални данни ОАЕ и емира на Катар, набеден преди две години за таен приятел на Иран, след шпионско активно мероприятие срещу него, достойно ако не за един „Джеймс Бонд“, то поне за един „Джейсън Борн“, притежават най-голямата колекция от безпилотни летателни апарати на света. В десетки хиляди. Емирите, върху тесните си територии, но с многото пари, които притежават, винаги първи започват да модернизират въоръжените си сили с най-новите летателни технологии. Разбирайте, купуват от американските „Хищници“, които уж се продават в комплект по четири за 250 000 долара единият, до всякакви руски и китайски разработки, и южнокорейски и тайвански прототипи. Иначе, от Анкара в понеделник руският президент Владимир Путин предложи на Рияд да им продаде зенитни комплекси С-300 и дори С-400 ако искат. Така де, да се пазят по-успешно.

 

Докато Израел гласува

В контекста на историята следва също така да се зададе въпроса: къде стои Израел в цялата ситуация?! Честно казано: на вторите за тази година предсрочни парламентарни избори, които се произведоха вчера. В резултат на вота през април, който действащият премиер в оставка Бенямин Нетаняху спечели на косъм, последният не успя да състави управляващо мнозинство в Кнесета, което провокира насрочването на нови. Подценяване на фактите ще е да се каже, че „Биби“, както галено обича да го нарича пред медиите Тръмп, не злоупотребява с иранската заплаха срещу еврейската държава дойде ли време за кампания. Не че няма основания да се счита така. Но така подредената картина буди съмненията у мнителния международен наблюдател.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи