Планинският кристал говори с избраните

Кристалната топка е неотменен атрибут на ясновидци, магьосници, гадатели, заклинатели и лечители. Така е било от древни времена, така е и сега. Планинският кристал е най-мощният камък не само за практикуващите езотерици, но и за всеки, който търси талисман за закрила и душевно спокойствие. С него продължаваме поредицата "Тайните на камъните".

Сълзите на боговете, драконова слюнка, вкаменена изворна вода... Почти всеки народ си има обяснение за съществуването на този така обаятелен прозрачен минерал. Планинският кристал може да бъде сведен до простата химическа формула на силициевия двуокис. Сухата наука обаче не може да изрази неустоимата му прелест, заради която още от дълбока древност е обгърнат от толкова легенди, митове и дори мистификации.

Естественият планински кристал най-често е във формата на неправилен шестоъгълник от 2 до 4 см в напречно сечение с остър връх. В природата се открива като единични или пък слети кристали (друзи). Разновидност на планинския кристал е така нареченият хъркимърски диамант - през XVIII век в окръг Хъркимър в щата Ню Йорк, САЩ са открити сравнително малки кварцови кристали с формата на необработен диамант. Те са с изключителна чистота и се използват много широко в бижутерията.

Въпреки че кварцовите скали са разпространени по цял свят, висококачествен прозрачен планински кристал има в Бразилия, Казахстан и Китай, като най-големите и най-качествените кристали се добиват в Средния Урал и във френските и швейцарските Алпи. Твърдостта му - 7 по Моос, го прави един от най-предпочитаните полускъпоценни камъни.

Планинският кристал може да образува както мини формирования, например по повърхността на друзите, така и гигантски, като известния бразилски кристал с предполагаемо тегло около 44 тона. На остров Мадагаскар е намерен гигантски прозрачен кварцов кристал с обиколка около 7,5 метра.

Египтяните извайвали от кристал лицата на починалите, за да улеснят прехода им към света на мъртвите. В Китай вярвали, че с негова помощ човек може да погледне в миналото и бъдещето. В древна Гърция се е смятало, че планинският кристал произхожда от сълзите на боговете, съответно носи тяхната сила. Японците го мислели за замръзнал драконов дъх или драконова слюнка. Келтските друиди използвали кристали в своите магически практики 2000 г. преди Христа. В Европа скалният кристал се нарича “арабски”, а също и „бохемски диамант”. Предполага се, че кристалът е получил името си от гръцкия учен Теофраст. Името му произлиза от гръцкото crystallus, което се превежда като "лед". Минерали с това име са описани в „Илиада“ и „Одисея“.

Артефакти от планински кристал са открити в Китай, Индия и Мексико. Свещените огньове в Древна Елада са запалвани с помощта на заоблени парчета планински кристал. По същия принцип сфери от планински кристал са използвани в древността за спиране на кръвотечение от рани чрез изгаряне с фокусирана слънчева светлина. Древните римляни използвали съдове, чаши и кани от планински кристал. Тази мода била възродена впоследствие в Европа през Ренесанса.

Носи закодирана информация

За хората, които се стремят към висшето познание, кристалът е магически камък с топла и силна енергия. Смята се, че в него е закодирана информация от други светове или древни цивилизации. Твърди се, че всеки кристал е нещо като компютър, в който е съхранено висшето познание. Това познание е достъпно за този, който умее да овладее силата на камъка. Дългото съзерцание на скалния кристал може да отвори способността за ясновидство и телепатия, твърдят езотериците. Планинският кристал често се използва в спиритични сеанси. Много практики от радиестезията включват използването на кварцови призми или топки, използвани под формата на махала. А кристалната топка е неизменен атрибут на ясновидци и гадатели. Най-голямата сфера от планински кристал без вътрешни дефекти и несъвършенства е в Националния музей по естествена история - Вашингтон, Окръг Колумбия. Тя е с диаметър 32,7 см и тежи 48,5 кг.

Идеален за студенти и ученици

Според едно поверие, който сънува планински кристал, ще се избави от враговете си. Освен това се вярва, че този сън е показател, че имаш магически и гадателски способности.

Тъй като стимулира умствената дейност, изостря чувствителността на мозъка към новата информация, подобрява паметта, като в същото време успокоява и уталожва нервното напрежение, той е подходящ за ученици и студенти, особено по време на изпити. Символ е на женската чистота и невинност, и затова се смята, че тя помага на момичетата в търсене на истинската любов. Планинският кристал успокоява, предотвратява кавгите и премахва лошите вибрации в дома.

Има тонизиращо и лечебно действие върху тялото като цяло.

В Китай все още се използват заострени кристали за акупресура. А в Тибет и до днес обгарят с фокусирани през кристални лещи слънчеви лъчи откритите рани. Индианците в Америка вярват, че душите на умрелите се превръщат в планински кристал и съответно той съдържа всички човешки познания, натрупани на Земята до този момент. Поради тази причина с планински кристал, с магически и лечебни цели, следва да боравят единствено посветените.

 

Универсален амулет

Подхожда за всички зодиакални знаци

Това е един от малкото универсални талисмани, подходящи за абсолютно всички зодиакални знаци. Камъкът е свързан с Меркурий и въздушния елемент. Въпреки това някои астролози препоръчват планинския кристал като амулет за родените под знака на Лъва. Близнаците и Стрелците също трябва да притежават талисмани от планински кристал.

Планинският кристал се зарежда, като се изнесе на слънце. Трябва да се отбележи, че този минерал не е приятелски настроен към медта и затова в бижутата е добре да се съчетава със сребро или злато.

 

Как да различим ментето

Истинският е студен

Самият планински кристал се използва, за да се правят имитации на други, по-скъпи камъни. За тази практика пише още Плиний, като добавя също, че планинския кристал от своя страна е имитиран от стъкло. В наши времена пример за това са така наречените камъни Сваровски. Независимо, че кристалът не е най-скъпият полускъпоценен камък, на пазара може да се намерят много негови ментета. Най-често имитациите са от стъкло, но естественият минерал има няколко основни характеристики, по които ще го разпознаете.

- Твърдостта му е по-висока от тази на стъклото. Ако се опитате да го надраскате, няма да се получи.

- В естествения минерал, за разлика от стъклото, не може да има мехурчета или очевидно изкуствени включвания.

- Планинският кристал остава хладен, когато го хванете в ръка. Нагрява се бавно и, щом го пуснете, веднага изстива.

 

13 зловещи амулета на маите

Загадката на кристалните черепи

Най-старият е поне на 5000 г.

13 зловещи, но и безкрайно красиви кристални черепа, дремят – част от тях може би неоткрити, в древните градове на маите. Освен че се смята, че всеки от тях поотделно притежава магически сили и е предавател и приемник на космическа информация, най-важната част от поверието е, че ако се съберат на едно място, ще отключат тайните на вселенското познание. Има хипотези, че кристалните черепи са с извънземен произход. Те са предадени от високоразвита чужда цивилизация на атлантите, които пък ги предали на маите.

Първият открит и най-известен кристален череп е бил сред руините на древния град Лубаантун в Белиз, където археологът Мичъл-Хеджис търсел Атлантида. Случило се през 1924 г., навръх Нова година и на 17-ия рожден ден на Анна, осиновената дъщеря на археолога. Разкопките за деня били приключили и Анна Мичъл-Хеджис се разхождала сред руините, когато забелязала нещо блестящо в една дупка. Спуснали я с въже до дъното, където намерила изящно изработен, чист като сълза кристален череп в естествена големина. Той тежи около 5 килограма, а долната му челюст е подвижна. Предполага се, че е на възраст най-малко 5000 години и според легендата е бил използван от върховния жрец на маите, за да проклина враговете, затова и местните го нарекли Черепът на проклятието.

След смъртта на баща си през 1960 г. Анна дава магичния череп за анализ в лабораториите на Хюлет-Пакард. След 6-месечно изследване, заключенията са следните: кристалният череп е изработен от естествен кварц с висока чистота - анизотропен силициев двиокис. Долната и горната челюст са от един и същ блок от планински кристал. Няма никакви следи от инструмент, съответно не е възможно да бъде датирана възрастта му.

Изработката на подобен череп със съвременни инструменти би продължила година. А ако се обработва ръчно, това би отнело около 300 години. Макар че бащата на Анна смятал, че е бил изваян от поколения майстори, които всекидневно го търгали с пясък и вода, предположенията на днешните учени са, че е бил обработван с диамант. То се потвърждава и от проучвания, проведени върху два други черепа - единият се съхранява в Британския музей, другият - в института Смитсониън. През 2008 г. с помощта на рентгенова кристалография екип от британски и американски учени установява, че черепът от Британския музей е обработен с високоабразивен прах от корунд или диамант, като е използван въртящ се диск. Вторият артефакт е изваян с друг абразив - силициев карбид. Това е синтетична субстанция, производството на която датира от 90-те години на XIX век, а черепът най-вероятно е бил изработен след 1950-а, сиреч е менте.

На мистичните черепи е посветен филмът "Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп".

 

ИНТЕРГЕОРЕСУРС - ТЪРГОВИЯ СЪС СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И МИНЕРАЛИ

София, ул. Козяк 17, бл.4 партер; www.intergeoresource.com; е-мейл: intergeoresource @gmail.com

тел: 02 980 58 70; мобилен: 0887 196 193; фaкс: 02 980 54 83

  • Скъпоценни, полускъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях
  • Експертни оценки и идентификация на скъпоценни камъни
  • Консултантска дейност в областта на геология, геофизика и минно дело

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл