Планински спасители откриха две жени, изгубили се в Балкана

Сливенските планински спасители откриха две туристки, изгубили се в Балкана. Сигналът е получен около 10,30 ч. на 22 септември от тяхна близка, съобщи ръководителят на спасителния отряд Николай Сотиров. По това време членовете на отряда били в местността Карандила в планината, където провеждали събитие. Непозната жена забелязала един от тях, видяла униформата му и помолила за съдействие. По нейните думи, сестра й и нейна приятелка тръгнали да се разхождат в гората. Изгубили ориентация и се изплашили. Обадили се по телефона, за да кажат какво се е случило. Сторило им се, че чуват рев на диво животно. Жените били силно притеснени.

Акцията по издирването им приключила за близо 2 часа. Туристките носели в себе си мобилни телефони, което позволило да бъдат установени точните им координати. От отряда за пореден път подчертаха, че на излет в планината винаги трябва да се тръгва със зареден мобилен телефон и топла дреха. А походите да се извършват само по-добре познати маршрути или с опитен водач.

Членовете на планинския спасителен отряд са мъже на различна възраст, с различни професии. Отрядът е структура към БЧК. Всички спасители са доброволци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България