Плашат Москва със съд заради сваления MH17

Русия официално обвинена за трагедията в Донбас от 2014 г.

Австралия и Холандия обвиниха Русия за трагедията с малайзийския боинг, който бе свален над Източна Украйна на 17 юли 2014 г., предаде Би Би Си.

Ден по-рано международен разследващ екип обяви, че самолетът, изпълняващ полет МH17, е бил свален от установка “Бук”, принадлежала на базираната в Курск 53-та ПВО бригада. Изводите са основават на различни данни, включително снимки от социалните мрежи.

AVIATION: MH17 criminal investigation

В съобщение на сайта на холандското правителство се казва, че двете страни официално са уведомили Русия за своето решение. “Основавайки се на заключенията на разследващия екип Холандия и Австралия са убедени, че Русия носи отговорност за доставката на установка “Бук”, използвана за свалянето на МH17”, се казва в становище на холандския външен министър Стеф Блок. Той допълни, че ще бъдат предприети следващи стъпки, като една от възможностите е изправянето на Русия пред международен съд.

“Всички машини в конвоя, съпровождащ ракетната система са принадлежали на руските въоръжени сили”, заяви шефът на департамента за наказателни разследвания към полицията на Холандия Вилберт Паулисен.

На свой ред държавният департамент на САЩ обяви, че напълно се доверява на изводите на разследващите за руската вина в трагедията. “Дойде време Русия да престане да лъже и да изясни ролята си в тази катастрофа”, каза говорителката на дипломатическото ведомство Хедър Науърт.

Руското военно министерство обяви, че ракетата, фрагмент от която бе представен за доказателство, не може да е руска, тъй като всички боеприпаси от тази серия са били унищожени още през 2011 г.

“Случаят с това разследване много напомня делото “Скрипал” - никакви доказателства или както казаха тогава англичаните “много е вероятно руснаците да са виновни”, коментира вчера руският външен министър Сергей Лавров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа