Плашат търговците в центъра на Пловдив с глоби до 4000 лв. за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци

Екипи на Общинския инспекторат, дирекция „Екология и управление на отпадъците“ и ОП „Чистота“ в Пловдив предприеха интензивни съвместни проверки дали големите търговски обекти, ресторанти и вериги за бързо хранене в центъра на града под тепетата спазват правилата за изхвърляне на отпадъци.

„С влизане в сила на Закона за управление на отпадъците (ЗУО) от 1 януари 2013 г. се въведе изискване за разделно събиране на образуваните отпадъци от всички търговски обекти, производствени, стопански и административни сгради на територията на страната, както и задължителното предаване на тези отпадъци на лица, притежаващи документ по чл.35 от същия закон. Целта на проверките, които извършваме, е да установим как на практика се спазват изискванията на закона и Наредбата за управление на отпадъците на територията на Община Пловдив“, коментира Василка Чопкова, шеф на дирекция „Екология и управление на отпадъците“.

„Тъй като в района на Главната улица няма възможност за разполагане на цветни контейнери за разделно събиране на отпадъци от опаковки, за да улесним търговските обекти в изпълнение на задълженията им и да се гарантира приятна обстановка на жителите и гостите на града, създадохме специална организация за събирането и извозването на разделно събраните отпадъци от обекти в района на улиците „Княз Александър Първи“, „Отец Паисий“, „Христо Г. Данов”, „Йоаким Груев“, „Железарска”, „Криволак” и прилежащите им улици“, допълни директорът на „Чистота“ Иван Стоянов.

За обектите на ул. „Отец Паисий”, която е успоредна на Главната, е определено да изнасят отпадъците си единствено от 10:00 до 10:30 ч., а в квартал „Капана” и на ул. „Христо Г. Данов“ – от 9:45 до 10:15 часа, като отпадъците от хартиени, картонени и пластмасови опаковки следва да бъдат с минимализиран обем. През останалото време на денонощието е забранено изхвърлянето на отпадъци от опаковки, хартия, картон и пластмаса в сивите контейнери за битови отпадъци, както и извън тях. Забранено е изхвърлянето на масово разпространени отпадъци, обозначени с маркировка за разделно събиране, в контейнери за смесени битови отпадъци, когато е създадена система за разделното им събиране.

„При констатирани нарушения се съставят протоколи с предписания и срокове. Ако последващият контрол установи неизпълнение, се налага акт за административно нарушение. За физически лица глобата е от 300 до 1000 лв., а за едноличен търговец или юридическо лице санкцията е в размер от 1400 до 4000 лв.”, уточни Ангел Славов, директор на Общинския инспекторат, известен още под тепетата като Общинското ФБР.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България