Плащаме данъците си по банков път без такси (обзор)

Данъчна кампания 2018 г.

 

От февруари ще плащаме данъците си по банков път без такси, заяви говорителят на Националната агенция по приходите (НАП) Росен Бъчваров по време на брифинг за данъчната кампания. Задълженията могат да се погасят чрез ПОС терминали в офисите на НАП или онлайн чрез електронен подпис или персонален идентификационен код (ПИК). За целта е създадена сметка на НАП в Българска народна банка (БНБ).

„Плащането ще е безплатно и няма да отнема 24-28 часа както досега, а ще става за 30 секунди. Това означава, че няма да се начисляват лихви заради забавяне на превода”, коментира Бъчваров.

От НАП припомниха, че срокът за подаване на данъчните декларации за физически лица остава непроменен до 30 април 2018 г. Но за да се ползва отстъпка 5% от дължимия данък, но не повече от 500 лв., физическите лица трябва да подадат декларацията си онлайн до 31.01.2018 г., а не до март месец, както беше миналата година. От НАП съобщиха, че до момента онлайн са подадени 2000 данъчни декларации.

„Съветваме хората първо да проверят дали имат задължения, за да ползват отстъпката”, посочи Боряна Георгиева директор на дирекция "Обслужване" към приходната агенция.

„Вече не е нужно към данъчната декларация да се подават допълните документи свързани с облекчението за безкасово плащане от 1%“, коментира Георгиева и припомни, че отстъпката се ползва, ако 100% от доходите през миналата година са получени по банков път, а 80% от разходите на данъкоплатеца също са направени по банков път. „Но ако в данъчната си декларация посочите, че искате да ползвате отстъпката, ще направим проверка дали отговаряте на условията“, допълни тя.

Остават в сила и облекченията за деца. Единият от родителите може да намали данъка си с 20 лева за едно дете, с 40 лева за две и с 60 за три. Правото на корекция на данъчната декларация еднократно също се запазва до 30 септември.

Отпадат декларациите за фирми без дейност

Новото за юридическите лица тази година е, че задължителните до миналата година декларации без дейност на фирми вече няма да се подават. Това обяви говорителят на НАП Росен Бъчваров. „Друга новост за предприятията е, че годишната данъчна декларация по чл. 92 от ЗКПО за облагане с корпоративен данък ще се подават задължително по електронен път“, уточни той.

Променен е и срокът за фирмите, които плащат хонорари или суми по граждански договор, и трябва да декларират изплатените през годината доходи на физически лица. През миналата година те бяха длъжни да подадат информацията до края на април, но сега срокът е до 15 март.

„По този начин всяко едно физическо лице може да провери в кои фирми са декларирали, че са му изплатили хонорари преди да е изтекъл срокът за подаване на декларациите“, уточни Бъчваров.

На сайта на Централния депозитар

Проверяваме онлайн какви акции имаме

Всеки вече може безплатно да провери в интернет какви акции, търгувани на фондовата борса, притежава. Новата електронна услуга е достъпна на сайта на Централния депозитар, на линк https://ewallet.csd-bg.bg като се предоставя съвместно от депозитара и Националната агенция за приходи (НАП).

Справката може да се направи чрез въвеждане на ЕГН и персонален идентификационен код (ПИК), който се взима безплатно от офис на НАП. Така всеки може да провери какви акции, облигации и дялове, които се търгуват на борсата, притежава, включително и акциите, придобити от масовата приватизация.

В България близо 2,5 млн. души притежават акции на обща стойност около 2 млрд. лв. Но голяма част от тези книжа са спящи“, защото са придобити от масовата приватизация и хората не търгуват с тях. Досега справка за притежаваните книжа можеше да се направи чрез инвестиционен посредник, но за това се плащаше такса. „Новата електронна услуга има за цел да улесни гражданите. Това е част от усилията ни да стимулираме интереса към инвестициите в акции, както е и начин да развиваме успешно капиталовия пазар“, каза Васил Големански, изпълнителен директор на Централен депозитар.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари