Плащаме на Русия за "Белене" до средата на декември

Снимка: Архив

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова изрази увереност, че до средата на декември България ще успее да плати задълженията си към руската "Атомстройекспорт“ за оборудването, поръчано за атомната централа „Белене“.

Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция след официалната среща по повод успешното приключване на проекта за продължаване на срока на експлоатация на 5-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

„През месец юни излезе арбитражното решение за проекта АЕЦ „Белене“. След него от двете страни – Министерство на енергетиката и „Росатом“ - беше съставена съвместна работа група, която да работи по изпълнението на това решение.

„Преговорите, които водим са в една доста напреднала фаза. Останаха детайли, които трябва да бъдат уточнени. Надявам се това да се случи съвсем скоро“, отбеляза министър Петкова. Тя уточни, че част от разговорите са свързани с възможността НЕК да провери на място оборудването, което трябва да изплати.

Междувременно се очаква решение на Европейската комисия във връзка с изплащането на сумата. „На 28 септември тази година българският парламент прие специален закон, съгласно който НЕК ще получи възмездна финансова помощ от бюджета, която през бюджета Министерството на енергетиката ще бъде предоставена на НЕК за разплащане по решението на Международния арбитраж“, разясни енергийният министър.

Единственото изискване на закона е да е на лице споразумение между НЕК и „Атомстройекспорт“ по отношение окончателното уреждане на всички взаимоотношения във връзка с арбитражното решение. „Тъй като с този закон се засяга законодателството по отношение на държавните помощи в рамките на ЕС, България като страна-членка е длъжна да нотифицира ЕК и едва след издаването на решение, да приведе необходимата сума“, отбеляза Теменужка Петкова.

Тя подчерта, че буквално на следващия ден след приемането на закона българското правителство е изпратило до ЕК цялата необходима документация във връзка със законопроекта, като изрично е посочило, че желае Комисията да разгледа този въпрос като приоритетен, заради това, че ежедневно на НЕК се трупат лихви в размер на 167 000 евро.

„Ние сме в непрекъсната комуникация с Европейската комисия, имаме тяхното уверение, че въпросът наистина се разглежда като приоритетен. Така че аз съм сигурна, че до средата на месец декември ние ще успеем да платим своето задължение, така, както имаме желанието да се случи“, увери министър Петкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика