Плащаме с евро у нас от януари 2022 г. (обзор)

България ще има повече ползи отколкото загуби, каза зам.-председателят на ЕК Домбровскис

Резултатите от стрес тестовете на банките ясни през юни

Най-краткият срок за замяна на българския лев с евро е януари 2022 г., каза финансовият министър Владислав Горанов по време на дискусия за пътя на България към еврото. Според него това е съвсем реален срок за въвеждане на валутата. Страната трябва да престои поне две години в чакалнята за еврозоната. След това трябва да се направи оценка дали сме изпълнили всички изисквания и да се гласуват необходимите промени. “Но ако получим по-слаба подкрепа от страните в еврозоната за приемането на еврото в България, ще обмислим дали да предприемем тази стъпка”, каза финансист №1. По думите му страната ни е спазила изискванията на Европейската централна банка и очакваме през юни 2019 г. резултатите от стрес тестовете на банките. Горанов няма притеснения в тази област и очаква добри резултати.

Зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който отговаря за въпросите на еврото и социалния диалог, е на официално двудневно посещение у нас. По време на дискусията той коментира, че се очаква България да се включи в банковия съюз на ЕС, но за целта е нужно да се направят реформи в мерките срещу изпирането на пари и в още няколко други сектора. Но по думите му вече има позитивни стъпки и в тази посока.

“България ще има повече ползи, ако приеме еврото, отколкото загуби”, каза Домбровскис. Според него плюсовете за България от единната валута ще са по-ниски лихви, отпадането на разходите за обмяна на лев с евро, многото ползи за бизнеса и туризма и най-вече привличане на чужди инвестиции.

“Присъединяването към еврозоната може да помогне за икономическото развитие на страната. Но за увеличаване на доходите са нужни и политики в тази насока”, заяви той в отговор на въпрос дали доходите ни ще се увеличат след приемане на единната валута.

“Еврото се утвърди успешно като втората най-ползвана валута в света за своята 20 годишнина”, каза Горанов и уточни, че опитът на другите държави със смяната на валутата им с евро показва, че ако има инфлация, то тя е свързана повече с ръста на доходите, а не заради самата смяна на валутата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси