Плащат дългове след обаждане по телефона

Мобилни групи от митничари конфискуваха 4,6 кг злато и два скъпоценни камъка

Провериха 15 798 превозни средства

Всеки трети длъжник към хазната плаща всичките си данъци след като служител на НАП му се обади по телефона. Други над 50% от длъжниците пък извършват частични плащания в рамките на 14 дни след разговор по телефона с човек от приходната агенция, сочат данните на Министерството на финансите. През миналата година Информационният център на НАП е провел 15 национални телефонни кампании като са били потърсени близо 92 хил. длъжници. Служители на НАП са осъществили контакт и съответно са водили преговори по телефона за доброволно плащане на просрочените задължения с над 76 хил. души. Благодарение това в хазната са внесени над 100 млн. лв. просрочени задължения.

С обаждане по телефона от НАП целят доброволно плащане на налозите, за да не се стига до запориране на заплати и банкови сметки. На 30 април изтече крайният срок за плащане на данъка върху доходите от миналата година. Ако човек е пуснал годишната си данъчна декларация и по нея има данък за довнасяне, но не е платил налога, вече текат наказателни лихви в размер на 10%. Данъкът върху доходите може да се плати и през сайта на НАП, като хората е по-добре да внесат доброволно налозите си и да не рискуват с тях да се заемат публичните изпълнители на НАП.

За да стопират опити за укриване на акцизи и контрабанда на стоки, за година митничарите са проверили 15 798 превозни средства на пътя, сочат данни на МФ. При тези проверки на мобилни групи от митничари са конфискувани освен акцизни стоки и 4,6 кг. златни изделия, 90 хил. евро и два скъпоценни камъка с рубиненочервен цвят с общо тегло 22 грама.

През 2018 г. митничарите са разкрили 18 случая на контрабанда на оръжие. Задържани са 9 бойни пистолета, 13 газови пистолета, 1200 бойни патрони, 4 ловни карабини, 9 старинни оръжия, 400 гр. тротил и хиляди части за оръжия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика