Плевенски лекари извадиха огромна топка косми от корема на момиче

Снимка: Архив

Плевенски хирурзи извършиха необичайна операция на 12-годишно момиче. Лекарите извадили от коремната кухина топка от косми, попаднала там след вреден навик на детето, предаде БНР.

Операцията е извършена в Клиника по детска хирургия в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“. Намесата се е наложила, тъй като момичето имало навик да дъвче дългата си коса. Затова в коремната кухина на детето се натрупала топка косми, които напълнили стомаха и тръгнали към дванадесетопръстника и червата. В резултат момичето спряло да се храни, получило анемия и загубило килограми.

Ендоскопски преглед показал, че натрупаната маса от коси може да се премахне само с операция. Доц. д-р Борислав Нинов, началник на клиниката, заяви, че за 42-годишния си опит като хирург това е едва вторият такъв случай, на който попада. От стомаха на детето е извадена маса от косми с размер около 30 на 10 см. Операцията е минала успешно и детето се възстановява. Хирурзите обръщат внимание, че децата трябва да се наблюдават за вредни навици, тъй като на вид незначителното дъвчене на коса може да доведе до сериозни последици, опасни за здравето.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България