Плевнелиев нареди Русия до "Ислямска държава"

„Действията на Русия в Източна Украйна, незаконното анексиране на Крим, замразените, но тлеещи конфликти в близост до нашите граници, надвисналата заплаха от терористични групировки като „Ислямска държава“ придават допълнителна тежест на общите ни усилия да защитим своя суверенитет и демократична държавност, като развиваме способности за надеждно възпиране на заплахи от всякакъв вид“, заяви президентът Росен Плевнелиев, след като участва в церемонията за отбелязването на една година от активирането на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в Република България (NFIU).

Заставаме зад общия стремеж да гарантираме сигурността, демократичното развитие и върховенството на закона в Европа и поемаме своята отговорност, водени от разбирането за необходимостта от защита на общите ни ценности, каза още Плевнелиев, цитиран от пресцентъра на "Дондуков" 2.

Президентът заяви, че създаването на Щабните елементи е част от общата адаптация на структурата на силите на НАТО и на командната система на Алианса. Създаването на тези структури е и категоричен израз на ангажираността и солидарността в Алианса за защита на всички негови членове на принципа „28 за 28“ и ще подобри взаимодействието между националните сили и Силите за незабавен отговор на НАТО при възникване на военно-политическа криза, посочи президентът.

Държавният глава отново подчерта необходимостта от преосмисляне и адаптиране на визията за колективна отбрана за гарантирането на свободна, мирна и единна Европа. „Гражданите очакват от нас колективната сигурност и отбраната да бъдат стратегически приоритет, по който политиците да бъдат единни, да действат ефективно и националноотговорно. Свободата, демокрацията, върховенството на закона и човешките права са висша ценност. Свободата е безценна, но не и безплатна. Свободата и демокрацията не са даденост, те трябва да се отстояват ежедневно“, каза Росен Плевнелиев.

Държавният глава заяви, че от официалното активиране на 3 септември 2015 г. до днес Щабният елемент участва в редица международни и национални учения и форуми, благодарение на които значително е повишена индивидуалната и колективна подготовка на личния състав. „Като страна домакин, поемаме своята отговорност, водени от разбирането за необходимостта от защита на общите ценности. Подобряваме и повишаваме своите способности за отбрана и противодействие. Желаем мир, но можем да гарантираме мира само с решимостта си да се противопоставим на всяко деструктивно действие и опит да се разруши международният правов ред“, допълни президентът.

Върховният главнокомандващ на Въоръжените сили изрази благодарност към всички политици, дипломати, военни и цивилни експерти, които с труда и с всеотдайността си допринесоха за изграждането и активирането на щабната структура.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия