Плевнелиев: Необходима е смесена избирателна система за България

"Справедливост" - така разбира гласа на народа от последните избори президентът Росен Плевнелиев. "Радев има силно доверие, дано да го оправдае", каза още Плевнелиев пред "Дарик".

По въпроса за мажоритарната система, той сподели, че е против нея, подкрепя смесената избирателна система, такава каквато е в Германия.

Защото при мажоритарната система много малки населени места ще останат без представителство, докато смесената система позволява на политическите партии да излъчат силни личности.

На въпроса дали поддържа контакт с реформаторите след връчването на мандата Плевнелиев подчерта категорично, че в президентството коалиции няма да се правят и той не участва в никакви преговори.

По отношение на необходими промени в Конституцията, той изрази собственото си мнение, че нашата Конституция работи много добре и в нея са предвидени решения и за настоящата правителствена криза.

Там е указано, че след връчване на трети мандат кабинетът трябва да се излъчи в рамките на 7 дни. Той подчерта, че пред него има 3 варианта за решение на кризата. Първият е правителство в оставка да продължи работа до 22 януари, вторият - президентът да назначи служебно правителство и трети - да бъде преназначено правителството в оставка.

На въпрос какви конституционни промени трябва да се направят за подобни случаи на политическа криза, Плевнелиев подчерта, че има неща в Конституцията, които трябва да се променят и те се отнасят до първо - съдебната реформа, където е абсолютно задължително да се промени размера на квотите, за да заработи Висшия съдебен съвет много по-добре. Второ - да се променят сроковете в Конституцията за излъчване на служебните правителства.

Той коментира казуса с Ирина Бокова и Кристлина Георгиева като едно необходимо решение на българското правителство, за което то е получило сигнали от много европейски институции.

На България е внушено, че трябва да се намери нов представител, който да е обединителна фигура за региона.

Колкото до напускането на Кристалина Георгиева от поста еврокомисар, той обясни, че това е нейно право и, че решението й е чисто прагматично. Тя би могла да служи пак на България от най-висшата финансова институция.

На въпрос кой трябва да предложи бъдещия еврокомисар, Плевнелиев смята, че това трябва да направи или Бойко Борисов или новият президент при стъпването си в длъжност.

Относно политическите събития по света, неговият коментар е, че хората искат промяна, а в личен план той е доволен, че си тръгва с Обама, а няма да работи с Тръмп.

Предвижда, че това, което се случва е предпоставка за нестабилност.

Неговата дума за 2017 година е "тревога".

 

пътеводител на галактическия ....

думата на 2017 - тревога

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България