Плевнелиев: Няма да допусна интрига между Кристалина Георгиева и Ирина Бокова

По отношение на ситуацията с българската кандидатура за генерален секретар на ООН президентът Росен Плевнелиев е категоричен, че в лицето на Кристалина Георгиева страната ни има сериозен шанс. Това заяви държавният глава в понеделник във Велико Търново.

“Така е и с индивидуалния кандидат Ирина Бокова. Като държавен глава няма да допусна интрига между двете. Балканският подход не ни прилича. Нека се държим като европейци. И двете съм ги подкрепял в много успешни кампании. Апелирам към политическия елит да подкрепи България, да се държи коректно, защото това, че имаме две кандидатури не означава да ги сблъскваме и оплюваме”, призова Плевнелиев.

Той каза, че през целия си мандат е направил за народа това, което е обещал. Росен Плевнелиев подчерта, че няма да дава оценка за мандата си, защото такава е редно да даде след време историята.

“Нека дойдат други президенти, да се надяваме, че ще бъдат по-добри от мен, ще свършат повече за народа. Аз казах на българите, че за мен Европа не е външна политика, а моето семейство. Обещах им, че ще ги водя в европейска посока. Това и правих - отстоявах го с всяко свое действие и нека новите кандидати кажат в каква посока ще водят държавата. За мен въпросът на Европа беше въпрос на национални идеали, завещан от нашите революционери и будители”, каза Росен Плевнелиев.

Президентът посочи, че се гордее, че в мандата му са се свършили редица позитивни неща и изрази надежда те да бъдат надградени.

“Не крия и проблемите, но не съм спрял нито една кауза, започната от предишен президент, положих усилия президентството да изглежда добре. Не казах нито една дума срещи друг държавен глава, не защото не мога, а защото не искам”, коментира Плевнелиев.

Той апелира към политиците да не използват неговото име като удобно извинение за липса на кампания и да се фокусират върху него, а да кажат ясно и конкретно какво ще свършат.

Държавният глава не пожела да коментира позицията на премиера Бойко Борисов, който обяви във Варна, че не е такъв ястреб и не подкрепя обвиненията, че Русия води срещу България хибридна война, както бе заявил Плевнелиев.

Той отказа да коментира и кандидатитите за президент с аргумента, че не му прилича.

“Все пак е добре да се чуе мнението на президента за кампанията. В петък ще направя обръщение към народа за началото на кампанията. Ще апелирам към всички кандидати да се ангажират с ясни решения, да посочат конкретни проблеми за държавата, за Европа, за света, да бъдат честни към народа и да кажат какво точно те смятат да свършат”, обясни Росен Плевнелиев.

Държавният глава приветства намеренията на управляващите да водят позитивна кампания и изрази надежда това да бъде приоритет и за останалите политически партии.

“Нека са позитивни, всеки да се бори за доверието на българите. То може да се спечели по един начин- дадени, но изпълнени обещания. Моят съвет към кандидатите е да поемат ангажименти, но да внимават какво обещават, защото не е случайно, че доверието на народа е толкова ниско. То е плод на много дадени, но неизпълнени обещания”, каза президентът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика