Плевнелиев подкрепи Ненчев за проваления ремонт на МИГ-овете в Полша

Показания, подобни на политически речи, даде президентът Росен Плевнелиев (2012-2017), който бе разпитван като свидетел по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев в Софийския градски съд. С тях той подкрепи Ненчев, който е подсъдим заради проваления ремонт на изтребителите МИГ-29 в Полша. Разпитът не бе при закрити врати, тъй като Плевнелиев се съгласи да предупреди съда, ако започне да говори за държавни тайни.

От думите му стана ясно, че действията и решенията не Ненчев са били съобразени с държавната политика и решенията, взети на срещата на върха на НАТО в Уелс през 2014 г. Плевнелиев припомни подробно напрежението в Украйна и анексирането на Крим като обясни, че в Уелс след тази ситуация се наложило приемането на съвсем нови стратегически документи за надграждане на отбранителните способност на всяка държава. „Русия излезе с нов документ и стратегия за национална сигурност като посочи НАТО за основен враг” каза Плевнелиев. Според него на срещата в Уелс е имало е разграничаване от руското въоръжение, а Полша е била дадена за пример като страна, която сама е успяла „да надгради” своите МИГ-ове.

Плевнелиев разказа, че свикал консултативен съвет по въпроси на отбраната и че е бил на посещение при държавния глава на Полша, но отрече там да са обсъждали въпроса за ремонта.

Очаквайте подробности

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България