Плевнелиев: Пожелавам на Радев след 5 г. да си тръгне с вдигната глава

Искрено желая и на президента Радев и той да си тръгне от президентската институция след 5 години с високо вдигната глава. Това каза президентът Росен Плевнелиев в предаването „Панорама“ по БНТ.

„В политиката не е важно как влизаш, а как излизаш. Аз си тръгвам с високо вдигната глава след един труден, но вярвам достоен и успешен мандат", добави той.

България днес стои стабилна и добре на фона на световната драма, вярвам, че и аз с нещо съм допринесъл за това. Искрено желая и на президента Радев и той да си тръгне от президентската институция след 5 години с чувства на удовлетвореност, достойно и с високо вдигната глава“, заяви държавният глава.

Плевнелиев посочи, че са доста различни с новоизбрания президент Радев. „Аз бях предприемач, инвеститор, бях министър, виждах всичко в българската икономика, знаех всичко за проблемите. Аз бях човек, който беше живял в чужбина, говори езици, човек, който знае как да отваря врати и в Германия, и в Австрия, и в Брюксел, и в САЩ. Впоследствие това ми помогна много. Да, на един президент му отива да задава посоката“, отбеляза Плевнелиев.

Той отказа да коментира речта на Радев, но посочи, че я е чул и анализирал внимателно. „Аз пожелавам успех на президента Радев, давам своята доза доверие. Но чухме тежки думи за справедливост и за съдебна реформа, но само след седмица президентът Радев ще поеме цялата власт в държавата, той ще назначи служебно правителство и по това кой ще назначи за следващ министър на правосъдието ще стане ясно каква реформа ще се търси. Аз бях в същата ситуация през 2013 година. Тогава имаше стотици хиляди протестиращи по десетки български градове, сега ги няма. Тогава имаше извънредно политическо противопоставяне в парламента, сега го няма. Аз не считам, че сега на президента Радев ще бъде по-трудно, отколкото през 2013 година. Искрено му пожелавам успех, има от кого да се поучи, има добри примери. Не за първи път България изпада в такава ситуация. Нима беше по-лесно на президента Стоянов? Служебно правителство се прави преди всичко с принципи, с ясна концепция, с много точен анализ каква е ситуацията в държавата. Искам да видя не само личностите, които ще бъдат в служебното правителство, това е заявка за политики. Искам да видя програмата на служебното правителството, приоритетите му“, каза още Росен Плевнелиев.

Президентът заяви още, че много хора го мразят, защото не е назначил нито един служител на Държавна сигурност, нито за служебен министър, нито за посланик: „Аз не вярвам в теория на конспирацията, аз съм прагматичен, разумен човек. Ще ми се да видя в България повече политици, които се гордеят не с доносите, които са написали, а със свършеното за народа“.

По отношение на твърдата си позиция спрямо Русия той коментира: „За да има мир, трябва да има правила, които важат за всички. Най-силните трябва да бъдат за пример на най-слабите, най-силните трябва да се грижат за по-слабите. Много българи ме разбраха, аз получих подкрепа за своята честна и принципна позиция. Аз работих за мир и затова отстоявах ясна и категорична позиция в подкрепа на върховенството на закона. И да, с тази позиция на мен ми беше много по-лесно навън, отколкото вътре“, допълни още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика