Пленумът на ВСС прехвърли писмото на проверяваните за Иванчева съдии към съдийската колегия

ВСС

Пленумът на ВСС обсъди и прехвърли на съдийската колегия въпроса с писмото на 11 съдии от Апелативния спецсъд по случая с отстранената кметица на "Младост" Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и посредника Петко Дюлгеров.

Писмото е било погрешно адресирано до пленума, който освен от съдии се състои и от прокурори.

"Поставените въпроси от колегите от Апелативния спецсъд не са от компетенциите на пленума на ВСС", каза главният прокурор Сотир Цацаров. Писмото на съдиите, подписано и от председателя Георги Ушев, е във връзка с проверката, която ВКС започна след като апелативните спецмагистрати спряха с решение незабавното изпълнение на мярката "домашен арест" за Иванчева и Петрова, разпоредена от съдия Иво Хинов. Решението бе взето на закрито заседание късно вечерта миналата седмица само часове след като спецсъдът разпореди двете подсъдими незабавно да бъдат пуснати под домашен арест. След протест на прокуратурата апелативният спецсъд отмени незабавното изпълнение, но все още не се е произнесъл по същество. Очаква се това да стане днес, отново в закрито съдебно заседание.

На заседанието на ВСС днес шефът на ВКС Лозан Панов също взе думата и коментира, че в Апелативния спецсъд работят съдии и заради това писмото им трябва да се разглежда от съдийската колегия на ВСС. Това ще стане на заседанието следващата седмица.

Пред сградата на ВСС сутринта се бяха събрали граждани и представители на правозащитната организация "Правосъдие за всеки", които изразиха подкрепата си за кметицата, подсъдима за подкуп.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право