Пловдивската инициатива „Ден на треньорите” ще става национална

Пловдивската инициатива „Ден на треньорите”, която се проведе през уикенда в града под тепетата, да стане национална и всяка година в края на месец октомври да се отбелязват заслугите на наставниците, изградили и формирали не само спортни умения, а и житейски ценности у своите възпитаници. Това предлагат областният управител на Пловдив и бивш баскетболен национал Здравко Димитров и дългогодишният международен съдия по баскетбол Станко Стоянов, инициатори на проведения под тепетата първи „Ден на треньорите”. Двамата вече са провели разговори с хора от волейболните среди, които са декларирали пълна готовност да се присъединят към инициативата, а от други спортове също подкрепят идеята тя да стане национална. Очаква се скоро предложението да бъде входирано и в ММС (Министерството на младежта и спорта).

Паметта на 12 емблематични пловдивски треньори по баскетбол като Васил Кожухаров, Георги Йотков, Иван Николов, Йордан Делев, Любен Илиев Любомир Гичев, Марин Груев, Симеон Вулев, Симеон Иванов, Тенчо Начев, Тошко Ненов и Христо Маринов бе почетена в зала „Строител” с турнир между кадетите на „Академик Бултекс 99”, „Марица Кършияка” и „Розова долина” (Казанлък). Всички участници в турнира, треньорите им и роднините на починалите пловдивски наставници получиха екземпляр на книгата на доайена на баскетбола в Пловдив Станко Стоянов „Треньори – строители на баскетбола в Пловдив”.

„Трябва да се знае за приноса на хората, подготвили елитните пловдивски баскетболисти и за всеотдайния им труд, за колегиалността в отношенията им, за апостолския дух и ерудицията на тези специалисти, възпитали у нас не само спортни качества, а и човешки добродетели. Нашият треньор Васил Кожухаров обичаше да казва, че не всички от нас ще станат добри баскетболисти, но задължително трябва да станем достойни хора”, заяви губернаторът на Пловдив Здравко Димитров, известен в баскетболните среди като Зико. Освен баскетболния Зико в зала „Строител” бе и Пловдивския футболен Зико, както всички под тепетата наричат дългогодишния бивш капитан на „Ботев” (Пд) и настоящ шеф на общинската дирекция за младежта и спорта Петър Зехтински.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони