Пловдивската полиция със съвети и препоръки към гражданите за превенция на домовите кражби

Снимка: Архив

Преди започване на летния сезон и обичайното за него зачестяване на случаи на обири на жилища, експерти на Областна дирекция на МВР–Пловдив отправят съвети за предпазване от тях.

Според специалистите по сигурността кражбите от частни домове се извършват предимно през светлата част на денонощието, в почивни дни и през празниците, когато собствениците отсъстват за продължителен период. Най-често крадците се насочват към жилища, в които по предварителна информация знаят, че ще открият пари и ценности, а за да могат да проникнат бързо и възможно най-безшумно, проучват предварително бравата на вратата.

Със затопляне на времето зачестяват посегателствата през незатворени прозорци и врати на балкони и сервизни помещения. Основният съвет, който дават експертите, се отнася до осигуряването на надеждна входна врата. Като допълнителна защитна мярка е в жилищните кооперации вратите на входовете да се заключват непрекъснато.

Препоръчително е вратата на апартамента да е от здрав материал - дървена или метална, монтирана върху стабилна каса, от която да не може да се извади лесно. Също така е нужно да бъдат укрепени прозорците и вратите на балконите и те да не бъдат оставяни отворени, когато обитателите отсъстват. За апартаменти на нисък етаж е препоръчително да бъде остъклена терасата или да се поставят метални решетки.

При позвъняване вратата да не се отваря, преди да е поставена веригата в ограничителния улей, като особено внимание за това бъде обърнато на децата и възрастните хора в жилището.

Желателно е монтирането на широкоъгълна шпионка. Жилището да се заключва, дори когато обитателите са вкъщи, а ключът от касовата брава да се изважда, защото отвън може да бъде превъртян със специално устройство. По възможност да бъде поставено под охрана със СОТ или да се монтира видеонаблюдение.

Да се избягва съхраняването на големи суми пари, валута и ценности в домовете. Да не се оставят резервни ключове на видно място в апартамента, а ако изчезнат, веднага да се сменят бравите.

Добре е хората да пазят документите си за собственост и за самоличност, фактурите и гаранционните карти на скъпата аудио-визуална и домакинска техника.

При дълго отсъствие от дома е препоръчително да не се съобщава за това на много хора, по-ценните предмети да бъдат оставени на съхранение при роднини или близки приятели. Също така може да бъде потърсена помощ от съсед или доверен човек, който да наглежда жилището. Ако все пак гражданите заварят апартамента си разбит е желателно да не влизат вътре, тъй като е възможно крадецът да е още там и да прояви агресия.

В този случай незабавно трябва да се уведоми полицията – по телефона или в най-близкото районно управление. В случай, че вече са влезли в дома си, хората не трябва да разместват и пипат нищо. Ако има установена липса на вещи е добре да бъдат представени пред разследващите техните характерни и специфични особености, гаранционни карти за техника и т.н. Полицията апелира хората да не остават безучастни, ако са станали свидетели на кражба от чуждо жилище, а да сигнализират своевременно на телефон 112.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право