Пловдивската прокуратура повдигна обвинение на двама словаци, ужилили наивен дядо с 4684 лв

Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми и задържа двама граждани на Република Словакия за измама на 89-годишен жител на града под тепетата, извършена на 21 февруари 2017 г. Обвиняемите Стефан Б. (на 41 г.) и Алица Б. (на 42 г.) са били задържани на 27 февруари на ГКПП-Калотина при опит да напуснат България с лекия си автомобил "Рено Сценик" със словашка регистрация.

С постановление на наблюдаващия прокурор те са задържани за срок до 72 часа. На 4 март (събота) Районна прокуратура-Пловдив ще внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо тях. В момента се проверява съпричастността на обвиняемите граждани на Словакия и за извършени подобни измами в други градове на територията на България.

До момента разследващите са установили, че на 21 февруари обвиняемите Стефан Б. и Алица Б. пристигнали в Пловдив със своето "Рено Сценик" и на бул. "Шести септември" спрели до тротоар, по който преминавал 89-годишен мъж.

Двамата попитали на немски език дали знае къде се намира болницата в Пловдив, защото била станала катастрофа по пътя за София и техен познат е бил откаран по спешност за операция на главата. Дядото започнал да им обяснява, а те го помолили да се качи в колата, за да им покаже пътя и той се съгласил. Когато стигнали, обвиняемият Стефан Б. слязъл от колата, влязъл в болницата и след малко се върнал, като обяснил, че трябвало спешно да даде 400 лв. за операцията. Обвиняемата Алица Б. показала, че разполагат с пари, но само в долари.

Пенсионерът ги завел в жилището си в Пловдив и там извадил спестяванията си от 4684 лв. и от тях дал 400 лв. на обвиняемите, а другите пари сложил в джоба на якето си, което оставил на закачалката в антрето. Обвиняемият Стефан Б. видял това и излязъл от стаята, за да отиде уж до тоалетната. През това време взел парите от дрехата, а след това с обвиняемата Алица Б. напуснали дома на наивния старец.

След известно време пенсионерът проверил за парите си и разбрал, че са откраднати и че е станал жертва на престъпление, поради което веднага подал сигнал във Второ РУ на МВР-Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право