Пловдивска червена депутатка: Държавата и парламентарното мнозинство показаха, че не се интересуват от българските деца

„Държавата и парламентарното мнозинство показаха, че не се интересуват от българските деца и техните семейства”, така младата пловдивска депутатка Теодора Халачева коментира отхвърлено от управляващите предложение на „БСП за България” за увеличение на майчинството от 380 на 510 лв.

То бе направено по време на обсъждането на Законопроекта за държавното обществено осигуряване. „Увеличението на размера на паричното обезщетение за отглеждане на деца щеше да е знак към обществото, че отговорните институции са взели под внимание проблема”, изтъкна Теодора Халачева.

От парламентарната трибуна тя призова колегите си от управляващата коалиция да бъдат на нивото на очакванията на хората, които са ги изпратели в Народното събрание. „Необходимо и неотложно е да се увеличат средствата предвид бедността и демографската криза, които буквално поставят под въпрос бъдещето на българската нация”, обърна се тя към депутатите.

Халачева подчерта, че дори сумата от 510 лв. не е достатъчна, но поне е сигнал към обществото, че политиците зачитат майчиния труд и се стремят да осигурят нормални условия за отглеждане на дете.

Мнозинството обаче остана стабилно в отказа си да чуе аргументите на най-младия депутат в 44-ото Народно събрание. Дори стряскащата статистика, която тя цитира, не ги разколеба. „Трайна е тенденцията от последните години да се раждат 4000 деца по-малко годишно и една от причините е нищожната сума за т.нар. „майчински”. Тя е още по-малка за майките-осиновителки и самотните майки”, допълни Теодора Халачева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика