Пловдивският апелативен съд отряза главния прокурор за възобновяване на дело

Пловдивският апелативен съд отхвърли искането на главния прокурор Сотир Цацаров за въобновяване на делото срещу гръцкия студент Христос Боскос, който на 19 май 2014 г. блъсна със спортния си "Нисан" ученичката от ЕГ "Иван Вазов" Катерина Малеева-Кари на автобусна спирка преди моста на Герджика над река Марица.

16-годишното момиче бе с два счупени крака и куп други травми, лечението й продължава вече трета година и се поема изцяло от родителите й. Заедно с Боскос подсъдим по делото бе и пловдивчанинът Васил Калев, предприел неправилен завой наляво и се ударил в движещия се с 98 км/час Боскос. В резултат на сблъсъка колата на гръцкия студент се устремява към спирката и помита момичето.

За тази катастрофа двамата пишман шофьори бяха освободени от наказателна отговорност и се разминаха с глоби от 5000 лв. за Боскос и 2500 лв. за Калев. Затова главният прокурор Сотир Цацаров поиска възобновяване на наказателното преследване срещу двамата, след като се разбра, че те са възстановили причинените щети по общинската автобусна спирка, но не са покрили дори лев от разходите по скъпоструващото лечение лечението на Катерина Малеева-Кари, което до момента възлиза на 12 569,11 лв. по документи, представени в съда. Според прокуратурата плащането на всички последвали от престъплението разходи е част от процедурата по освобождаване от наказателна отговорност.

Пловдивският апелативен съд не прие тези аргументи и се произнесе, че жертвите на автокатастрофи трябва да търсят компенсация за разноските за лечението, завеждайки отделно дело по граждански иск.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право