Пловдивският апелативен съд увеличи присъдата на шофьор убиец от 4 на 6 години затвор

Апелативният съд в Пловдив увеличи в петък наказанието на шофьора Любомир Трайков, определено с присъда от Окръжния съд, от 4 на 6 години лишаване от свобода за причинената от него катастрофа с 3 жертви, станала на бул. „Руски” в града под тепетата през нощта на 18 ноември 2016 г.

Според апелативните магистрати реалното наказание, което подсъдимият следва да изтърпи, е 9 години затвор, но тъй като по делото е проведено съкратено съдебно следствие, по закон санкцията задължително се намаля с 1/3. В мотивите на Апелативния съд е посочено, че наказанието трябва да бъде увеличено поради високата скорост, с която подсъдимият Любомир Трайков е управлявал автомобила си „Ауди А7“ – 99 км/час, която значително и почти двойно надвишава разрешената за движение в градски условия, установената концентрация на алкохол в кръвта – 0,8 промила, и това, че в резултат на пътния инцидент е причинена смъртта на три лица и е било застрашено здравето на още един пътник.

Отчетено е и поведението на водача на автомобила ковчег „Пежо”, в който са пътували пострадалите. Апелативният съд увеличи и наказанието, с което подсъдимият е лишен от право да управлява МПС, от 6 на 7 години. Решението не е влязло в сила и подлежи на обжалване или протест пред Върховния касационен съд, уточниха от Съдебната палата в Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право