Пловдивският Окръжен съд пусна на свобода военния пенсионер, застрелял сина си наркоман

Пловдивският окръжен съд отказа да уважи искането на Окръжна прокуратура за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” спрямо 69-годишния военен пенсионер Костадин Пелтеков, който на 23 септември (събота) простреля смъртоносно 35-годишния си роден син Стоян Пелтеков във вилата си в местността „Сайдере” над Куклен.

Съдът намери, че от доказателствата по делото, подкрепени с балистична експертиза, експертни справки и свидетелски показания, може да се направи обосновано предположение, че Костадин Пелтеков е извършил престъплението, в което е обвинен. В същото време обаче не е налице реална опасност обвиняемият да се укрие и да извърши престъпление, тъй като след умишленото убийство сам се е обадил на тел. 112 и се е предал доброволно на полицията. Няма данни Костадин Пелтеков да е в лоши отношения с членовете на семейството си, а социалните служби са приели, че има капацитет да се грижи за 7-месечното си внуче и са поверили на него и на съпругата му отглеждането на детето за срок от две години. Според съда адекватната мярка за неотклонение е „подписка“.

Спрямо Костадин П. е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 116 ал.1 т.3 пр.3-то във връзка с чл. 115 от Наказателния кодекс, за което законът предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна, тъй като става въпрос за много тежко криминално деяние. Определението на Окръжния съд не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 3 октомври от 10 часа.

В съдебната зала стана ясно, че Стоян Пелтеков е бил застрелян с 2 куршума, като единият е бил в слепоочието му, а другият изстрел е бил в гърба, като жертвата най-вероятно е била в седнала или легнало положение. Екзекуцията е била извършена със законнопритежавания пистолет на бай Коста, който многократно е подавал жалби в полицията срещу сина си наркоман, от когото бил тормозен системно в продължение на 17 години.

От показанията на обвиняемия става ясно, че на практика е нямало кръвни родствени отношения между него и жертвата Стоян Костадинов Пелтеков, макар че го е припознал за свой рожден син и му е дал бащиното и фамилното име.

От държавното обвинение поискаха постоянна мярка „задържане под стража” с мотива, че обвиняемият може да посегне на собствения си живот.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право