Пловдивският районен съд прекрати делото срещу кмета на Брезово

Състав на Пловдивския районен съд прекрати в понеделник наказателно дело НОХД 6461/2016 г. срещу кмета на Брезово Радньо Манолов, зам.-кмета Димитър Томов, секретаря на общината Стойна Малешкова и пенсионната брокерка Стоянка Стоянова от "ДСК - Родина" АД. Четиримата бяха обвинени от прокуратурата в престъпления по служба по чл.311, ал.1 от НК - съставяне на официални документи с невярно съдържание.

Според магистратите обвинението не е прецизирано, не описва конкретно виновните постъпки на всеки от подсъдимите и по този начин ги лишава от конституционното им право на на адекватна защита. С този мотив Районният съд прекрати делото и го върна на прокуратурата за напълно ново разследване от фазата на досъдебното производство.

Заради същите тези обвинения кметът на Брезово бе отстранен от съда през първия си управленски мандат 2011/2015 г. През есента на 2015 г. Радньо Манолов отново спечели местните избори и в момента кара втори кметски мандат. Той бе предаден на съд за това, че от 10 февруари до 26 май 2014 г. е съставял официални документи с невярно съдържание - нотариални удостоверения, и с тях са прехвърляни суми от различни пенсионни фондове в друг фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване (ДЗПО).

Идентични са и обвиненията към зам.-кмета на Брезово Димитър Томов и секретаря на общината Стойна Малешкова. Подбудител и автор на схемата е брокерката Стоянка Стоянова, като деянието е извършено в условията на продължаващо престъпление от 17 януари 2013 г. до 2 октомври 2014 г. В хода на досъдебното производство са били разпитани 155 свидетели, които разбрали за промяната от писма, изпратени им от осигурително-пенсионните компании, с които ги уведомявали, че е извършено прехвърляне на средствата им в друг фонд чрез заявления, които уж били подписани лично от тях. Част от свидетелите твърдят, че Стоянка Стоянова им е предоставяла множество документи, които са подписвали в банков офис в Брезово, без да им се разясни какви са последиците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България