Пловдивският университет се сдоби с параклис

Храмът е съграден с лични дарения на студенти и преподаватели

С тържествен църковен ритуал в понеделник бе осветен параклисът на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", който се намира на територията на новия комплекс на най-големия вуз в града под тепетата на бул. "България" 236.

Знеполският екипсок Арсений отслужи водосвета и официално откри параклиса, който ще носи името на патрона на вуза Паисий Хилендарски. "На днешната дата, 19 юни, Православната църква отбелязва Деня на преподобния Паисий Хилендарски, чието име носи и храмът", припомни епископът.

Ректорът на ПУ "Паисий Хилендарски" проф. д-р Запрян Козлуджов благодари на работещите и учещите във всички факултети и катедри, които са дарили лични средства за изграждане на параклиса, както и на студентите от Катедра "Теология" на Философско-историческия факултет, които са изографисали храма.

Сред присъстващите на освещаването бяха областният управител на Пловдив Здравко Димитров, депутати, бившият ректор на МУ - Пловдив доц. д-р Георги Паскалев, ректорското ръководство и деканите, преподаватели, студенти и граждани.

Пловдивският университет се сдоби с параклисПловдивският университет се сдоби с параклис

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони