Пловдивски абитуренти за първи път присъстваха на празника „Алени платна” в Санкт Петербург

Трима от най-добрите пловдивски абитуриенти на випуск 2017 бяха на официална визита в Санкт Петербург по покана към областния управител на област Пловдив по повод празника на тамошните випускници „Алени платна“.

Празникът е обявен за победител на фестивала EuBea2016 в номинацията Best events за най-доброто градско събитие в Европа. Светлана Нанкова от ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий“, Александър Каргалиев от ЕГ „Пловдив“ и Валентина Ликова от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ бяха изборът на ръководствата на училищата си за участие в международното събитие, което е популярно в цял свят и се провежда в най-дългата бяла нощ в северната столица на Русия.

Първата българска делегация като участник в най-големия форум за млади хора в Санкт Петербург се срещна с представители на Комитета по образование и Комитета по печат и взаимодействие със средствата за масова комуникация към Правителството на Санкт Петербург.

По време на официалната среща в Смолни пловдивските зрелостници представиха училищата си и собствените си постижения. В седалището на Правителството на Санкт Петербург – Смолни, пловдивската делегация имаше възможността да се запознае с историята на сградата, в която е обявена Октомврийската революция през 1917 година, както и да посети кабинета на Ленин с експонати от негови лични вещи.

Програмата на пловдивските зрелостници беше културно наситена – посещения в Ермитажа,в Музейния комплекс „Вселена от вода“; в Кунст камерата, така наречения музей на антропологията, в който се намира един от най-големите глобуси в света, в съборния храм „Спас на крови“ и Исакиевския събор, в Държавния руски музей на изкуствата и в музейния резерват „Царское село“ с Екатерининския парк и дворец. Кулминацията на официалното посещение беше участието на пловдивските випускници в празника „Алени платна“, възникнал по името и съдържанието на повестта „Алени платна“ от Александър Грин, който се провежда за 13-и път в Санкт Петербург.

След официалното приветствие на губернатора на Санкт Петербург Георгий Полтавченко започна специално подготвената двучасова концертна програма от танцьори, акробати и известни руски групи, като нашите абитуриенти празнуваха на Дворцовия площад сред 100 000 руски випускници. Точно в 00,40 часа, в най-тъмната част на най-дългата бяла нощ, всички се отправиха към бреговете на Нева, за да посрещнат кораба с алени платна, който символизира надеждата, младостта и мечтите. Плаващата бригантина в червени багри се посрещна от хилядите млади хора след пищен пиротехнически спектакъл. Пловдивските абитуриенти дадоха и интервю за федералния Канал 5 на Санкт Петербург по време на живото излъчване на празника „Алени платна“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България