Компании скочиха срещу отказа да сe осъвремени стандарта при опаковките на киселото мляко

Пловдивските млечни компании скочиха „ан блок” срещу взетото в петък решение от Техническия комитет на Българския институт по стандартизация (БИС) да не се осъвремени БДС стандартът при опаковките на киселото мляко.

„Не можем да разберем мотивите зад това решение – да има само една възможна опаковка от пластмаса, в която се предлага киселото мляко по БДС стандарт, а именно – полистиирен (PS). Изискването да се използват опаковки само от един вид пластмаса (PS) е ограничаващо и противоречи на пазарната логика. Новите технологии на производство предлагат опаковки, които са по-подходящи и по-безопасни за здравето на хората, разрешени са от българското и европейското законодателство и не променят съдържанието на уникалното българско кисело мляко, ползите за здравето и характеристиките на този типично български продукт”, се казва в общо становище на

„ОМК“ ЕАД, „Димитър Маджаров-2“ ЕООД и „Полидей-2“ ООД, които допълват, че разполагат с анализи, с които могат да докажат тези свои твърдения. „Ограничаването на опаковките само до един вид позволява на фирми-производителки на опаковки да спекулират с цената на единствения възможен материал. Изключително сме разочаровани от натиска, който се оказва върху нас като производители с доказано качество на продукта и с доверието на потребителя. Отказваме да участваме във войната, която се води срещу нас. Вярваме, че рано или късно БДС стандартът при българското кисело мляко ще се осъвремени. Българският потребител има право да консумира своето уникално кисело мляко, със същите полезни за здравето качества, по същата стара рецепта, но в по-безопасни и по-щадящи околната среда опаковки - опаковките на 21-ви век”, декларират Димитър Маджаров и колегите му собственици на млечни компании от града под тепетата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика