Пловдивски прокурори изнесоха лекции пред 2000 десетокласници по право и етика

Пловдивски прокурори изнесоха лекции пред повече от 2 000 десетокласници от средните училища в града под тепетата по програмата "Заедно в Час по етика и право" на Апелативна прокуратура-Пловдив, която се провежда съвместно с Регионалното управление на образованието. От 2 ноември 2016 г., когато стартира инициативата, до 31 януари 2017 г. магистратите са представили в 25 училища открити уроци за Конституцията на Република България, съдебната власт, човешките права и опасностите в интернет. Кампанията по превенцията на престъпността в интернет е национална, стартира от Апелативна прокуратура-Пловдив и се провежда с личната подкрепа на главния прокурор Сотир Цацаров.

Часовете по етика и право с прокурорите се превръщат в дискусии и учениците задават въпроси и по други теми, които ги интересуват. Преди дни магистрати изнесоха открит урок пред 10-класници от Духовната семинария. Прокурор Димитър Беличев обясни на учениците техните права и задължения, за разделението на властите, опасностите в интернет и представи работата на магистратите. В Образцовата математическа гимназия "Академик Кирил Попов" учениците пък се интересуваха от това как се става прокурор, трудни ли са конкурсите, какво е обществено опасно деяние, кога едно нарушение по Закона за движение по пътищата е административно нарушение и кога престъпление. Прокурор Бригита Байрякова им обясни да бъдат внимателни в общуването си в интернет пространството.

"Не предоставяйте свои лични данни и снимки, както и на ваши близки, без да сте сигурни кой е получателят на информацията и причината, за която се изисква", призова прокурор Байрякова. В Професионалната гимназия по електротехника и електроника десетокласниците се интересуваха от Закона за движение по пътищата, за това каква е ролята на прокурора, съдията и адвоката. Те дори участваха в импровизиран съдебен процес и с помощта на прокурор Даниела Андреева разиграха казус с обвинение за кражби от автомобили. В същото училище прокурорите Румяна Зайкова-Калеева и Атанас Илиев отговаряха на десетокласниците по различни казуси, за които научили от медиите. "Съвестта е най-важното, което трябва да изградите като част от вашата ценностна система", обърна се към средношколците прокурор Атанас Илиев.

Учениците от Професионалната гимназия по облекло "Ана Май" пък се интересуваха какво се случва, ако станат жертва на кражба, как да реагират, ако им изпратят фалшиво съобщение по електронната поща, както и за това кои деяния са престъпления и получиха отговори от прокурор Иван Спиров. За Конституцията и държавата и за опасностите в интернет в Средно училище "Паисий Хилендарски" лекция изнесе прокурор Даниела Стоянова, а в Професионалната хуманитарна гимназия "Св.св. Кирил и Методий" - прокурор Пламен Чобанов. В откритите уроци по етика и право участваха и прокурорите от Апелативна прокуратура-Пловдив Николай Божилов и Ясенка Шигарминова, окръжният прокурор Румен Попов и районният прокурор Гергана Мутафова. По време на кампанията "Заедно в Час по етика и право" магистратите ще изнесат лекции пред общо 3559 ученици от всички пловдивски училища с паралелки от 10-и клас.

След края на обучението ще бъде създаден ученически клуб "Правото и аз", в който десетокласници с интереси в областта на правото ще продължат срещите си с магистратите до завършване на средното си образование.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони