Пловдивски студенти ще карат практика в дипломатическо представителство

За първи път студенти ще могат да отидат на практика в дипломатическо представителство у нас. Инициативата е на Европейското висше училище по икономика и мениджмънт (ЕВУИМ), а обучението ще се провежда в Почетното консулство на Република Чехия в Пловдив.

"Идеята е дадем възможност на младите хора, изучаващи бизнес администрация, мениджмънт, международни икономически отношения и международен маркетинг, да разширят познанията и уменията си", заяви д-р Иван Соколов, почетен консул на Чехия в Пловдив и преподавател в ЕВУИМ.

"Практикантите ще се запознаят с тънкостите на дипломатическия и деловия протокол, с начините за осъществяване на международни контакти, с техники за водене на преговори. Това ще ги подготви за кариерата им в големи европейски компании, работещи у нас, или в български фирми, опериращи на външни пазари, и за развиване на собствен бизнес с партньори от чужбина. За ментори са привлечени известни специалисти по протокол и комуникации", разкри д-р Соколов, председател на Съвета на директорите на "Международен панаир".

Той уточни, че вратите на почетното консулство на Чехия под тепетата са отворени и за възпитаници на всички висши училища. "Към инициативата се присъединиха и другите 11 почетни консулства в Пловдив, които също скоро ще обявят прием на студенти", допълни Иван Соколов.

Желаещите трябва да кандидатстват по правилата на проекта "Студентски практики - Фаза 1", който се ръководи от МОН и до края на 2017 г. трябва да обхване 40 000 души. В рамките на 240 часа студентите ще прилагат на практика наученото в университета и ще усвояват знания и умения в реална работна среда, като ще получат стипендия от 480 лв. Проектът се финансира по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" и цели завършващите висше образование да бъдат по-добре подготвени за пазара на труда.

---

Текст към снимката: Д-р Иван Соколов (вляво) и Душан Щраух, посланик на Република Чехия у нас, при откриването на почетното консулство в Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование