Пловдивски уролози излекуваха над 130 болни с модерен комбиниран лазер

Пловдивски уролози са спасили от страдания през последните шест месеца над 130 пациенти с различни урологични заболявания благодарение на ултрамодерния комбиниран лазер "Револикс Дуо". Н Високотехнологичната апарутара от последно поколение е подходяща за разбиване на камъни и за интервенции върху тъкани - простатна жлеза, пикочен мехур и бъбреци, а има широко приложение и при лечение на злокачествени и доброкачествени тумори. От половин година лазерът се използва ежедневно, което води до значително съкращаване престоя в болницата и разходите по лечението. Възрастовият диапазон на преминалите пациенти е много широк - от 25-годишни със склероза на мехурната шийка до 90-годишни с онкологични заболявания или уголемена простата, която с лазера буквално бива "изпарявана".

Процедурата е абсолютно атравматична и не изисква дълъг престой в стационар. Така пациентите се връщат на работа след 2 до 5 дни. Повечето от преминалите болни са избегнали отворени операции. Този терапевтичен лазер е доказано щадящ за тъканите, тъй като дължината на вълната е 2 микрона, а дълбочината на проникване в органите е до 0,3 мм. Ефектът от лечение с техниката е в резултат на абсорбцията на енергията във водните молекули на клетките, а именно това е най-голямото му предимство, твърдят уролозите. Мощният лазерен импулс при разбиване на камъни в пикочо-половата система предизвиква микровзрив, с който унищожава кристалната решетка на конкрементите. С флексибилния уретерореноскоп достъпни за третиране са и камъните в бъбреците. При меките тъкани светлинният сноп води до тяхното "изпаряване" и точно това е разликата със зеления и диодния лазери, разрушаващи структурата на хемоглобина.

Благодарение на тънките и дългите оптични влакна апаратът "Револикс Дуо" може да се ползва за оперативна работа на всички нива на пикочо-отделителната система, без да предизвиква некрози и карбонизации. Други предимства на високотехнологичната хирургична техника са минималното до лисващо кървене, краткият период, в който се носи катетър, липса на постоперативни усложнения, бързото възстановяване и късият болничен престой. Комбинираният лазер е изцяло подходящ за пациенти с придружаващи заболявания и болни на антикоагулантна терапия - такива, които приемат лекарства за разреждане на кръвта. Предназначен е за лечение на увеличена простата, склероза на мехурната шийка, стриктури на уретрата, тумори на пикочния мехур и бъбреците, както и за разбиване на камъни по цялото протежение на пикочо-отделителната система.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве