Пловдивско село събира най-добрите кавалджии у нас на национален конкурс

Надпреварата между музикантите носи името на виртуоза от Шишманци Никола Ганчев

Пловдивското село Шишманци ще е домакин тази събота на третия национален конкурс „С музиката на Никола Ганчев”, а своето майсторство в местното читалище „Свети Свети Кирил и Методий” се очаква да покажат най-добрите кавалджии у нас.

Роденият на 28 септември 1919 г. в Шишманци Никола Ганчев е един от най-великите кавалджии на 20-и век редом с Теодосий Спасов. Майката на Никола Ганчев е била народна певица, а чичо му Васил бил кавалджията, който първи го подтикнал към свиренето.

Първият си кавал получил, когато бил на 7 години. На 16-годишна възраст необикновеният му талант е признат и е поканен да направи първите си записи в „Радио София” редом с най-изявените музиканти и певци тогава в България. По това време Никола Ганчев създава и първата си народна група, включваща гайдар и гъдулари.

Кулминацията в творческия му път настъпва през 1951 г. с основаването на Държавния ансамбъл за народни песни и танци с ръководител Филип Кутев. В продължение на 30 години Ганчев е пръв солист в ансамбъла и с най-прецизния акомпанимент на изтъкнати певици като Вълкана Стоянова, Надка Караджова, Комня Стоянова, Бойка Присадова, Янка Танева и др.

Макар и принадлежащ главно към тракийската школа, виртуозът от Шишманци оставя след себе си творби, които представляват всички фолклорни области в България, в цялата им пъстрота и разнообразие. И до ден днешен неговото криво пловдивско хоро, записано преди 45 години, е на държавен изпит за студентите в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ).

През 2014 г., когато се навършиха 95 години от рождението на Никола Ганчев и 13 години от неговата кончина, бе открит бюст паметник в родното му село. По предложение на кмета на Шишманци Костадин Иванов през месец септември 2017 г. ОбС-Раковски взе решение площада в селото да носи името на видния музикант.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура