Пловдив вече е европейска столица на културата

Спектакълът по откриването започна с кавала на Теодосий Спасов и завърши с гласа на Валя Балканска

Кукери, многократно скандиране „Заедно” и „Град на мечтите”, фолклорни мотиви, редувани с техно, и за финал пищна заря превърнаха Пловдив вече официално в Европейска столица на културата. Спектакълът по откриването започна с речи на кмета Иван Тотев и на еврокомисаря Мария Габриел, които продължиха общо 14 минути. След това започна самото шоу – като пръв беше Теодосий Спасов в кавала си, а преди да гръмне зарята, над кулата сцена се извиси гласът на Валя Балканска.

"Благодаря Ви, че в този ветровит, но не и дъждовен ден сте тук. Ще дадем началото на една велика година! Днес е велик ден, даващ началото на вълнуваща година, която завинаги ще остане в историята на Пловдив. Хилядолетният град е център, събрал минало, настояще и бъдеще. Град на различни етноси и религии, но с едно име – пловдивчани", обърна се към хилядите хора около сцената кметът Иван Тотев.

Зрителите на спектакъла бяха истински много – въпреки ледения вятър. Одеялата и шаловете, които трябваше да ги стоплят, далеч не стигнаха за всички и се стигна до блъсканица за тях.

"За мен е голямо вълнение днес да бъда тук", каза еврокомисарят Мария Габриел и връчи на пловдивския кмет грамота за добре свършената работа от откриването на Културната столица.

Светлинното шоу по откриването беше впечатляващо, а на екраните на кулата сцена се сменяха хиляди нюанси, защото мотото на спектакъла беше "Ние сме всички цветове".

Ефектните изпълнения бяха аплодирани от публиката, а след края на шоуто настана нова блъсканица – защото в този ден в центъра на Пловдив се ходи само пеша и малките улици се задръстиха от хора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България