Пловдив домакин на балканско лятно училище по религии и обществен живот

Пловдив домакин на балканско лятно училище по религии и обществен живот

Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" ще е домакин от 2 до 12 юли на балканско лятно училище по религии и обществен живот. То се провежда на всеки 2 години, а тема на третото му издание е "Stranger and Neighbor" и ще фокусира вниманието върху проблемите, възникващи във връзка с миграцията и религиозните аспекти на срещата между "свои" и "чужди" в сложните условия на днешния свят. Представители на различни, често конфронтиращи се в миналото и днес, религиозни групи се срещат, за да поставят на изпитание своите стереотипи и предразсъдъци, да научат повече един за друг и потърсят път към живеенето заедно в днешния сложен свят.

Инициативата е на катедра "Етнология" към Философско-историческия факултет, участниците са от Европа, Азия, Африка и САЩ, срокът за подаване на документи е 15 март. Кандидатите от България трябва да са на възраст над 30 години, да владеят английски език и да са мотивирани за участие в подобен проект. Всички разходи по настаняване и издръжка на участниците, включително и на тези от Пловдив, се покриват от организаторите. Основен обект на изследване и преподаване в лятното училище е специфичният за Балканите модел на религиозно съжителство.

Историческият опит през вековете показва, че многообразието от културни и религиозни традиции може да бъде условие както за етнични, религиозни, социални и икономически конфликти, така и за хармонично съжителство между културите. Лятното училище по религии и обществен живот предоставя "лаборатория" за практическо обучение в толерантност и живеене с различията в глобалното общество. Лекторите са представители на академичната общност, неправителствения сектор и духовници от България, Балканите, Европа, САЩ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България